Η ηλεκτρική σκούπα έχει γίνει προέκταση του χεριού μας τον Χειμώνα και την ευχαριστούμε για ό,τι κάνει για εμάς! Ωστόσο, επειδή κι αυτή χρειάζεται το διάλειμμά της και το καθάρισμα της, είναι καλό να τη φροντίζεις. Πώς καθαρίζω την ηλεκτρική σκούπα;

Εκτός του ότι πρέπει ν’ αλλάζεις τη σακούλα και το φίλτρο, είναι σημαντικό να καθαρίζεις την σκούπα αν θέλεις να έχει την ίδια απόδοση, να μην καεί και να σου κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Πώς καθαρίζω την ηλεκτρική σκούπα;

Τι θα χρειαστείς:

 • Μια κρεμάστρα
 • Φύλλα στεγνωτηρίου
 • Λευκό ξύδι
 • Ψαλίδι
 • Ύφασμα

Πώς θα την καθαρίσεις;

 1. Αρχικά, είναι σημαντικό να αφαιρέσεις τη σκούπα απ’την πρίζα! Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη σακούλα όταν έχει φτάσει στη μέση και λίγο πιο πάνω απ’τη μέση και την αντικαθιστούμε με μια καινούργια.
 2. Καθαρίζουμε το φίλτρο και ξεπλένουμε το δοχείο αν υπάρχει. Μπορείς να καθαρίσεις το φίλτρο (ή να το αντικαταστήσεις) για να απομακρύνεις τις οσμές.
 3. Με τη βοήθεια της κρεμάστρας -αφού ισιώσουμε λιγάκι το σίδερο- την περνάμε μέσα από το σωλήνα για να καθαρίσουμε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να έχουν φράξει τη σκούπα. Με προσοχή, όμως!
 4. Για να καθαρίσουμε το εσωτερικό του σωλήνα κενού, σπρώχνουμε με κάποιο κοντάρι το ύφασμα αφού το έχουμε βουτήξει σε ξύδι και νερό!
 5. Το ξύδι είναι αποτελεσματικό αφαίρεσης οσμών και θα σκοτώσει επίσης το 99% των βακτηριδίων. Στη συνέχεια, αφήνουμε το ξύδι να στεγνώσει εντελώς!
 6. Κόβουμε με μεγάλη προσοχή, με ένα ψαλίδι τις τρίχες στη βούρτσα της σκούπας και τις αφαιρούμε. Μπορούμε επίσης, να ρίξουμε λίγο ξύδι στη βούρτσα ενώ και πάλι αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς.
 7. Με ένα καθαρό ύφασμα,καθαρίζουμε και το εξωτερικό της σκούπας.

πώς να καθαρίσω την ηλεκτρική σκούπα

Photo: unsplash/ The Creative Exchange

Για τις ηλεκτρικές σκούπες με κάδο

Ορισμένες σκούπες που είναι και πιο μικρές ενδεχομένως, έχουν κάδο που συλλέγουν τη σκόνη. Αυτόν τον κάδο -ειδικά αν έχει μικρή χωρητικότητα- είναι σημαντικό να τον αδειάζεις ακόμη και μετά τη χρήση της σκούπας.

Εάν η σκούπα ενσωματώνει αισθητήρες κάδου, αφαίρεσε τον κάδο και καθάρισε τους οπτικούς αισθητήρες με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Αν θέλεις να καθαρίσεις και το εσωτερικό του κάδου, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα στεγνό ύφασμα για να αφαιρέσεις τη σκόνη.

Μερικά tips για την ηλεκτρική σκούπα που πρέπει να γνωρίζεις

 • Μη χρησιμοποιείς τη σκούπα χωρίς σακούλα και φίλτρο.
 • Ακόμη κι αν καθαρίσεις το φίλτρο, το χρώμα δεν θα επανέλθει, αλλά θα λειτουργεί σωστά!
 • Τσέκαρε τακτικά αν το φίλτρο και η σακούλα είναι καλά στερεωμένα, καθώς δεν θέλεις απρόοπτα!
 • Δώσε προσοχή στον τόνο! Δηλαδή… το πρώτο σημάδι απόφραξης είναι μια αλλαγή στον τόνο του σωλήνα κενού επομένως άκου προσεκτικά πριν να είναι πολύ αργά.
 • Μην την κουβαλάς! Είναι σημαντικό να σέρνεις την σκούπα αντί να την κουβαλάς όρθια. Τα ροδάκια υπάρχουν για κάποιον λόγο!
 • Μην χρησιμοποιείς απορρυπαντικά για να καθαρίσεις τη σκούπα. Νερό και ξύδι ή απλά ένα νωπό πανί και λίγο πράσινο σαπούνι είναι αρκετά.
 • Αν παρατηρήσεις μια αλλαγή στη δυνατότητα αναρρόφησης όσο σκουπίζεις, τότε τσέκαρε μήπως το πέλμα δαπέδων, ο σωλήνας ή και άλλα εξαρτήματα έχουν μπλοκαριστεί από κάτι.
 • Μπορείς μέσα στη σακούλα της σκούπας να προσθέσεις ειδικά αρωματικά ώστε ο αέρας που περνά να αρωματίζεται και να αφήνει μια όμορφη μυρωδιά στον χώρο.

Διαβάστε επίσης:

Από πότε έχεις να καθαρίσεις το καλοριφέρ σου; Κάντο σωστά!

Photo: Pixabay