Η μαγειρική είναι Χημεία και αυτοί είναι οι κανόνες της!

LIKE US ON FACEBOOK

Η μαγειρική είναι Χημεία και ως τέτοια θα πρέπει να τη αντιμετωπίσεις. Και υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες στη μαγειρική αν θέλεις το πιάτο σου να ικανοποιήσει στο έπακρο τον ουρανίσκο σου!

Υπάρχουν βασικοί κανόνες στη μαγειρική που πρέπει να τους ακολουθήσεις. Έναν, έναν. Γιατί είπαμε…η μαγειρική είναι Χημεία. Κάθε φορά που βράζεις το νερό και προσθέτεις αλάτι, κάθε φορά που φτιάξεις το dressing για μια σαλάτα, δημιουργείς μια χημική αντίδραση.

Και για να φτιάξεις το ιδανικό πιάτο, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες στη μαγειρική ακολουθώντας την επιστήμη…

Για την τέλεια ποσότητα αλατιού…

Είναι πειρασμός να ρίξεις μια γερή ποσότητα αλατιού καθώς μαγειρεύεις το φαγητό σου αλλά δεν μπορεί πολύ εύκολα να το παρακάνεις… Και αυτό γιατί η θερμοκρασία επηρεάζει την αντίληψή μας στη γεύση και όσο πιο ζεστό είναι το φαγητό τόσο λιγότερο αλάτι μας φαίνεται ότι έχει! Για να πετύχεις την τέλεια ποσότητα αλατιού, πρέπει να περιμένεις μέχρι να τελειώσεις με το μαγείρεμα και να κρυώσει το πιάτο σου. Σε μια καλή θερμοκρασία μπορείς να ρίξεις το αλάτι σου!

Baking Soda και Baking Powder χωρίς το…Baking!

Τι εννοούμε; Μπορεί να χρησιμοποιείς τη Baking Soda και το Baking Powder μόνο για να φτιάξεις το αγαπημένο σου κέικ ή τα muffins, αλλά είναι χρήσιμα και σε αλμυρά πιάτα!

Η επικάλυψη ενός κοτόπουλου ή γαλοπούλας με baking powder και αλάτι kosher θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Θα κάνει το κοτόπουλο πιο τραγανό ενώ θα ψηθεί και καλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το baking powder αυξάνει τα επίπεδα pH στο δέρμα του κοτόπουλου και το βοηθά να διασπάσει τις πρωτεΐνες, ενώ παράλληλα δημιουργεί φυσαλίδες που κάνουν την επιφάνεια μεγαλύτερη και το κάνουν πιο τραγανό.

Η baking soda επίσης αυξάνει το pH του κρέατος και το κρατά μαλακό αλλά έχει πιο μεταλλική γεύση από το baking powder. Η baking soda είναι επίσης κατάλληλη για να αφαιρέσεις όλα τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα σου!

Ωμά αυγά χωρίς…άγχος!

Όλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να μαγειρεύουμε καλά τα αυγά πρι τα καταναλώσουμε γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι όπως η σαλμονέλα αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό! Μερικές συνταγές σου ζητούν ωμά αυγά (για παράδειγμα μαγιονέζα και dressing στη σαλάτα), ενώ άλλες φορές δοκιμάζεις την ωμή ζύμη για το κέικ σου.

Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος, είναι να παστεριώσεις τα αυγά στο σπίτι. Αν έχεις ένα ψηφιακό θερμόμετρο, μπορείς να βράσεις τα αυγά σε νερό γύρω στους 60 με 61 βαθμούς για τρία με πέντε λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους και στη συνέχεια να ξεπλύνεις με κρύο νερό.

Η μέτρια θερμοκρασία θα είναι αρκετή για να σκοτώσει όλα τα βακτήρια αλλά όχι αρκετά ζεστά για να μαγειρευτούν!

Διατήρησε καλύτερα το ψάρι

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί το ψάρι “βρωμάει” πολύ πιο γρήγορα από το κοτόπουλο; Επειδή ενώ οι ψυχρές θερμοκρασίες στο ψυγείο επιβραδύνουν τις χημικές αντιδράσεις στο κρέας των θερμόαιμων ζώων όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια ζουν σε αυτές τις θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επομένως για τα ψάρια αυτό δεν λειτουργεί.

Παράλληλα, το ψάρι περιέχει υψηλά επίπεδα χημικής ουσίας που διασπάται σε τριμεθυλαμίνη, η οποία μυρίζει σαν αμμωνία σε υψηλή συγκέντρωση. Αλλά αν το ψάρι σου μυρίζει λίγο μετά από μερικές ημέρες, αυτός δεν είναι λόγος να το πετάξεις.

Μπορείς απλά να το βυθίσεις στο γάλα για 20 λεπτά! Η καζείνη στο γάλα θα δεσμεύσεις αυτές τις μυρωδιές,ενώ σε αυτό βοηθά και ο χυμός λεμονιού.

Τα φύλλα μαρουλιού….αλλιώς

Το dressing στη σαλάτα έχει μια κακή “συνήθεια”…Μετατρέπει το μαρούλι σε ένα μικρό χάος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φύλλα μαρουλιού έχουν μια προστατευτική επικάλυψη που δύσκολα διασπάται από άλλες ουσίες.
Η λύση; Πέρα απ’ το να περιμένεις μέχρι να προσθέσεις το dressing, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έννα γαλακτωματοποιητή.
Αυτός θα κρατήσει τα συστατικά του dressing μαζί κι έτσι θα επικρατήσει μικρότερος χαμός. Τι λειτουργεί ως γαλακτωματοποιητής; Μουστάρδα, μέλι, κρόκος αυγού!

Κόψε τις πατάτες σωστά για να είναι πιο τραγανές

Οι τεχνικές στην κουζίνα χρειάζονται και λίγες γνώσεις γεωμετρία! Κι αν κόψεις σωστά τις πατάτες, τότε θα γίνουν και πιο τραγανές. Το μυστικό είναι να κόψεις τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια να κόψεις κάθε κομμάτι πάλι σε γωνία περίπου 30 μοιρών. Κι έτοιμες!

Φάε μακαρόνια με λιγότερες θερμίδες

Μα πώς θα γίνει αυτό; Μια λέξη: Υπολείμματα. Και αυτό σημαίνει ότι αν ζεστάνεις ξανά τα χθεσινά μακαρόνια θα πάρεις λιγότερες θερμίδες απ’ ότι αν φας μακαρόνια που μόλις μαγείρεψες. Και το έχουν αποδείξει έρευνες στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, μπορείς να “κόψεις” μερικές θερμίδες στο ρύζι, μέχρι και 60% προσθέτοντας μαζί με το μαγείρεμα και λίγο λάδι καρύδας και στη συνέχεια το αφήσεις στο ψυγείο όλο το βράδυ!

Πάγωσε τη μπύρα σου σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Αν θέλεις να κρυώσεις μια μπύρα και γρήγορα, οπότε μπορείς να βάλεις το μπουκάλι σε παγάκι μαζί με μια γερή δόση αλάτι! Το αλάτι χαμηλώνει τη θερμοκρασία κατά την οποία το νερό παγώνει και καθώς το νερό μπορεί να “καλύψεις” καλύτερα ένα μπουκάλι από ένα παγάκι, το νερό είναι αυτό που θέλεις. Αλμυρό νερό για την ακρίβεια!

Κι αφού μιλάμε για…Χημεία, διάβασε γιατί ποτέ δεν πρέπει να βάζεις λάδι στο νερό με τα μακαρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να σουρώνεις τα μακαρόνια!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved