Το να είσαι οργανωτικός δεν είναι εύκολο, ειδικά αν είσαι φοιτητής ή έχεις πολλά πράγματα στο κεφάλι σου.

Η οργάνωση, όμως, είναι ένα προνόμιο, που θα σου λύσει τα χέρια αν το αποκτήσεις, και θα σε διευκολύνει στην καθημερινότητά σου. Οι παρακάτω τρόποι οργάνωσης θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς και να σταματήσεις πια να “χάνεσαι” και να καθυστερείς σε όλα.

Φτιάξε πρόγραμμα

τρόποι οργάνωσης

Αν θες να γίνεις έστω και λίγο οργανωτικός, πρέπει να φτιάξεις το πρόγραμμά σου. Φτιάξε, λοιπόν, μια to do list και κανόνισε το πρόγραμμά σου από την προηγούμενη μέρα. Αν είναι εφικτό, βέβαια, καλό θα ήταν να φτιάξεις το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα σε γενικές γραμμές από το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή για το τι έχεις να κάνεις και να μην ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου.

Βάλε υπενθυμίσεις

τρόποι οργάνωσης

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα αλλάξει η ζωή σου με μερικές απλά υπενθυμίσεις να χτυπούν στο κινητό σου. Οι οργανωτικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι δεν ξεχνούν τίποτα, που θέλουν να κάνουν. Πάρε μια ατζέντα και σημείωνε τόσο το πρόγραμμά σου, όσο και το τι πρέπει να θυμηθείς, που έχεις να πας, ποια εργασία να παραδώσεις. Επιπλέον, βάλε υπενθυμίσεις στο κινητό σου με πράγματα που έχεις να θυμηθείς. Π.χ. Να στείλω το e-mail στον υπεύθυνο, να πληρώσω τον λογαριασμό, να κλείσω εισιτήρια για τον αγώνα, να πάρω μαζί μου τις φωτοτυπίες. Με αυτόν τον τρόπο δε θα ξεχάσεις ποτέ τίποτα και δε θα εκνευριστείς που τα αφήνεις όλα τελευταία στιγμή ή ξεχνάς και μερικά από αυτά.

Βάλε προτεραιότητες

τρόποι οργάνωσης

Αν βγαίνεις όλη μέρα με τους φίλους σου ή πηγαίνεις σε δραστηριότητες ή κάθεσαι στον καναπέ, δεν πρόκειται να γίνει αυτή η πολυπόθητη εργασία που πρέπει να παραδώσεις. Γι’ αυτό βάλε προτεραιότητες! Αν πρέπει σήμερα το βράδυ να παραδώσεις την εργασία σου ή ένα project στη δουλειά, πρώτα θα κάνεις αυτό και μετά θα βγεις για καφέ ή θα πας γυμναστήριο. Μπορεί να σου ακούγεται αυτονόητο, όμως, πολλοί είναι αυτοί που δεν το κάνουν και σίγουρα κι εσύ δεν το κάνεις πάντα.

Βάλε στόχους και deadlines

τρόποι οργάνωσης

Προκειμένου να μην έρθει πάλι εκείνη η ώρα που θα τα παρατήσεις όλα στη μέση, βάλε ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου, όπως το ραντεβού με έναν φίλο, το μεσημεριανό που θα φας ή ακόμα και τον ύπνο. Αν δεν θέσεις στόχους και δεν πεις μέχρι πότε θες αυτός ο στόχος να επιτευχθεί, τότε δεν θα γίνει σύντομα κι εσύ πάλι θα απογοητευτείς. Με τους στόχους και τα deadlines θα γεμίσεις με ενέργεια και όρεξη για να ασχοληθείς με αυτό που έχεις να κάνεις, αλλά και να τελειώσεις πολύ γρηγορότερα.

Οργάνωσε τον χώρο

τρόποι οργάνωσης

Αν ο χώρος που δουλεύεις δεν είναι οργανωμένος, δεν πρόκειται ούτε εσύ να οργανωθείς. Φρόντισε το γραφείο σου να είναι οργανωμένο, χωρίς τεράστιες στοίβες χαρτιών και άλλων αντικειμένων που μπορεί να σου αποσπούν την προσοχή. Προσπάθησε, επίσης, να οργανώσεις τα πράγματά σου σε συρτάρια, φακέλους και ό,τι άλλο σε βολεύει, ώστε να μην κάνεις μία ώρα να τα βρεις όταν τα χρειάζεσαι.

Μην ξεχάσεις στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για την προσπάθειά σου και που κατάφερες επιτέλους κι εσύ να οργανωθείς. Η επιβράβευση, είτε με ένα γλυκό, είτε με μια αγορά, θα σε βοηθήσει να έχεις πίστη και να μην σταματήσεις να προσπαθείς. Οργανώσου και δεν θα χάσεις, η ζωή σου θα γίνει σίγουρα καλύτερη!

Αν είσαι ψυχαναγκαστικός, οι παρακάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν να το ελαττώσεις:

Πώς να καταπολεμήσεις τον ψυχαναγκασμό σου!

Photos: pixabay.com