Η εικόνα δυστυχώς σου είναι πολύ οικεία: Βάζεις τα αγαπημένα σου ρούχα για πλύσιμο στο πλυντήριο, προσθέτεις απορρυπαντικό και μαλακτικό, ακούς το μπιπ ότι τελείωσε η πλύση και πας όλο χαρά να απλώσεις τα φρεσκοπλυμένα και μοσχομυριστά ρούχα σου… για να συνειδητοποιήσεις ότι τα μισά μπήκαν σε Μ γυναικείο και βγήκαν σε S παιδικό… Γιατί “μπαίνουν” τα ρούχα στο πλυντήριο και τι μπορείς να κάνεις;

Ο λόγος που “μπαίνουν” τα ρούχα έχει να κάνει με την θερμοκρασία, τις ίνες των ρούχων, καθώς και την ανάδευσή τους μέσα στο πλυντήριο. Τι εννοούμε; Ότι το πολύ δυνατό πλύσιμο ορισμένων υφασμάτων μπορεί να σφίξει τις ίνες τους πολύ με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το ρούχο.

Τι μπορείς να κάνεις για να μην “μπαίνουν” τα ρούχα στο πλυντήριο;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να θυμάσαι ότι δεν έχουν όλα τα ρούχα τις ίδιες ανάγκες. Όσο και να βαριέσαι να το κάνεις, θα πρέπει να κοιτάς την ετικέτα του ρούχου για να ελέγχεις εάν είναι κατάλληλο για πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι και σε τι θερμοκρασία. Δεν είναι τυχαία αυτές οι ετικέτες εκεί!

Η ετικέτα συνήθως αναφέρει πληροφορίες για τη θερμοκρασία του νερού, τον κύκλο πλύσης, καθώς και οδηγίες για το στέγνωμα.

Για παράδειγμα, τα λινά ρούχα, εάν τα βάλεις στο πλυντήριο, θα πρέπει να προτιμήσεις ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα, σε χαμηλές θερμοκρασίες και φυσικά χωρίς καθόλου στύψιμο.

Εάν δεν θέλεις τα ρούχα σου να μπουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κρύο νερό και σωστό κύκλο πλύσης. Το κρύο νερό βοηθάει στο να μην συρρικνωθούν πολύ τα ρούχα.

Τέλος, όσον αφορά το στεγνωτήριο, μην το χρησιμοποιείς σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμότητα προκαλεί συρρίκνωση του υφάσματος, όπως είπαμε και παραπάνω, οπότε η καλύτερη λύση είναι η απλώστρα!

Δες ακόμα:

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσεις το πλυντήριο ρούχων!

Photo: Pexels