Είσαι το βράδυ με τον σύντροφό σου στο σπίτι κι ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί. Λίγο, όμως, η κούραση απ’ τη δουλειά και η σκέψη ότι έχεις ξανά πρωινό ξύπνημα την επόμενη μέρα, δεν πίνετε όλο το μπουκάλι. Αλλά τι να κάνεις το ανοιχτό μπουκάλι κρασί; Πώς να το διατηρήσεις; Και για πόσο;

Οι περισσότεροι από εμάς το αφήνουμε μερικές στο ψυγείο κι αν δεν το καταναλώσουμε, απλά το χρησιμοποιούμε στο φαγητό. Τι άλλο, όμως, θα μπορούσαμε να κάνουμε; Και βασικά ποιος είναι ο σωστός τρόπος να διαχειριστείς ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί ώστε να διατηρηθεί;

Παρακάτω θα σου λύσουμε αυτή την απορία και θα σου πούμε και πόσες μέρες μπορείς να διατηρήσεις το κάθε κρασί ανάλογα με το είδος του.

Όλα είναι θέμα οξυγόνου

Μόλις ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί, το οξυγόνο εισέρχεται σ’ αυτό και έρχεται σε επαφή με το κρασί, προκαλώντας την οξείδωση (μια χημική αντίδραση).

Αυτό επηρεάζει το κρασί, αν και η διάρκεια της διαδικασίας είναι διαφορετική από το ένα κρασί στο άλλο. Μάθε πόσο μπορείς να κρατήσεις ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί παρακάτω.

Λευκό κρασί

ανοιχτό μπουκάλι κρασί

Getty Images

Το λευκό κρασί πάντα έχει πολύ καλύτερη γεύση την ημέρα που θα ανοίξεις. Ακόμα και μια μέρα μετά, θα δεις ότι η γεύση του δεν είναι τόσο δυνατή.

Γι’ αυτό μπορείς να κρατήσεις ένα ανοιχτό μπουκάλι για μία μόνο ημέρα. Αν και τα κρασιά υψηλής οξύτητας (όπως το Riesling) θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο, περίπου δύο έως τρεις ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το κρασί να είναι σε δροσερό περιβάλλον ή στο ψυγείο και να βάλεις φυσικά τον φελλό αφού το έχεις ανοίξει.

Κόκκινο κρασί

ανοιχτό μπουκάλι κρασί

Όσα περισσότερα οξέα και τανίνες περιέχει ένα κόκκινο κρασί, τόσο περισσότερο διαρκεί. Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά καταναλώνονται καλύτερα μέσα σε μια ή δύο μέρες.

Τα πιο δυνατά κόκκινα κρασιά θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο, περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες.

Αφρώδεις οίνοι

ανοιχτό μπουκάλι κρασί

Όσον αφορά τους αφρώδεις οίνους, θα δεις φυσικά ότι έχουν πολλές φυσαλίδες μόλις τα ανοίξεις. Οι αφρώδεις οίνοι μπορούν να μείνουν ανοιχτοί και να καταναλωθούν μέσα σε μία με τρεις μέρες, αφού τους κλείσουμε πάλι καλά και τους τοποθετήσουμε στο ψυγείο.

Τα αφρώδη κρασιά χάνουν γρήγορα το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν, όμως, τα αφρώδη που έχουν παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως η cava και η σαμπάνια, θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο από το prosecco.

Διάβασε ακόμα:

Κι όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε αυτούς τους μύθους για το κρασί

Photo: Unsplash/ Anthony DELANOIX