Είμαστε όλοι συμφιλιωμένοι με την ιδέα ότι η ζωή κρύβει εκπλήξεις και μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε στη θέση του να πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάτι που δεν περιμέναμε. Και φυσικά δεν γίνεται να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Αλλά το να γνωρίζεις μερικά facts που μπορεί να σου σώσουν τη ζωή είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής.

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με 8 facts που μπορεί να σου σώσουν τη ζωή κάποια μέρα. Σου ευχόμαστε βέβαια να μην σου χρειαστούν και να τα έχεις απλά ως γνώση!

8 facts που μπορεί να σου σώσουν τη ζωή

#1 Μην χρησιμοποιείς το κινητό όταν περπατάς

Εάν χρησιμοποιείς το κινητό ενώ περπατάς, ο εγκέφαλός σου μπορεί να αποσυντονιστεί, αφού προσπαθείς απ’ την μια να τον κάνεις να παρακολουθήσει αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου κι απ’ την άλλη να έχει προσοχή στον δρόμο. Προσοχή στον δρόμο!

facts που μπορεί να σου σώσουν τη ζωή

Unsplash/melissa mjoen

#2 Δεν φουσκώνουμε το σωσίβιο πριν βγούμε απ’ το αεροπλάνο

Αυτό κι αν ευχόμαστε να μην σου χρησιμεύσει ποτέ. Αν φουσκώσεις το σωσίβιο ενώ είσαι στο αεροπλάνο, με την πίεση της πτώσης, θα ανέβεις προς την οροφή.

#3 Να μάθεις τη λαβή Χάιμλιχ

Πρέπει να την κάνεις εάν κάποιος πνίγεται από φαγητό. Βάλε την γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό του και κράτα την σφιχτά με το άλλο χέρι, πιέζοντας με δύναμη προς τα πάνω. Επανάλαβε μέχρι να βγει αυτό που τον πνίγει.

#4 Ο κανόνας των 3 για την αντοχή σου

Τι σημαίνει αυτό; Πως ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 ώρες χωρίς στέγη σε ακραίες καιρικές συνθήκες, 3 ημέρες χωρίς νερό και 3 εβδομάδες χωρίς τροφή.

facts που μπορεί να σου σώσουν τη ζωή

Unsplash/Steve Johnson

#5 Μην αφαιρείς αιχμηρά αντικείμενα από πληγές

Όσο αφήνεις το αντικείμενο στην πληγή, αποτρέπεις την αιμορραγία. Εάν το αφαιρέσεις, θα αρχίσει η αιμορραγία. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις γάζες ώστε να μειώσεις το αίμα που χάνεται μέχρι να έρθει ο γιατρός.

#6 Η κίνηση που πρέπει να κάνεις εάν εγκλωβιστείς σε φωτιά

Στόχος είναι να αποφύγεις την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτό θα το καταφέρεις μένοντας όσο πιο κοντά στο πάτωμα γίνεται.

#7 Απόδειξη του ποιος είσαι

Πρέπει να έχεις πάντα ταυτότητα μαζί σου ενώ έαν έχεις αλλεργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, να έχεις στο πορτοφόλι σου κάτι που να το αποδεικνύει ώστε να σε βοηθήσουν εάν σου συμβεί κάτι.

Freepik

#8 Φωτιά στο τηγάνι

Εάν αρπάξεις φωτιά το τηγάνι σε σόμπα αερίου, κλείσε το φυσικό αέριο και σκέπασε το τηγάνι με ένα καπάκι. Μην ρίξεις νερό γιατί θα δυναμώσει η φωτιά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Διάβασε και αυτό:

7 σκληρές αλήθειες που θα σε κάνουν πιο δυνατό άνθρωπο

Photo: Freepik