Ένα βιβλίο πριν πέσεις για ύπνο, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια έρευνα, η οποία παραθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσεις αυτή τη ρουτίνα από σήμερα.

Θυμάσαι που όταν ήμασταν μικροί, οι γονείς, οι παππούδες ή τα μεγαλύτερα αδέρφια μας διάβαζαν ή μας εξιστορούσαν παραμύθια πριν κοιμηθούμε; Όλα δείχνουν ότι είχαν κάποιον λόγο που το έκαναν.

Μπορεί πολλοί από εμάς να τα έχουμε ξεχάσει, να τα αφήνουμε σε κάποια άκρη στη βιβλιοθήκη μας, αλλά ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε ξανά αυτή τη συνήθεια και να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε βιβλία πριν κοιμηθούμε.

Γιατί πάντα θα υπάρχουν φωτογραφίες στο Instagram που πρέπει να κάνουμε like, πάντα θα υπάρχουν email, στα οποία πρέπει να απαντήσουμε, αλλά η οθόνη του κινητού στα μάτια λίγο πριν κοιμηθούμε, δεν μας κάνει καθόλου καλό.

Αυτό το μπλε φως της οθόνης, απελευθερώνει κορτιζόλη (την ορμόνη του άγχους) στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μας κάνει να αγχωνόμαστε, ενώ αναστέλλει και την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη του ύπνου. Εάν λοιπόν, αναρωτιέσαι γιατί μένεις άυπνη τα βράδια, αυτός είναι ένας απ΄τους λόγους.

Γιατί η ανάγνωση ενός βιβλίου, πριν πέσουμε για ύπνο είναι η ιδανική λύση;

Μειώνει το άγχος

Η ανάγνωση ενός βιβλίου πριν πέσουμε για ύπνο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Sussex. Καθώς “χανόμαστε” στην ιστορία του βιβλίου, οι χτύποι της καρδιάς μας ηρεμούν και η ένταση στους μύες μας μειώνεται. Η ανάγνωση για μόλις έξι λεπτά μπορεί να μειώσει το άγχος τουλάχιστον κατά 68%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Κάνει καλό στην ψυχική υγεία και τις σχέσεις

Η ανάγνωση πέρα από την ψυχική υγεία, έχει πολλά οφέλη και για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Μία έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 4.000 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν τακτικά βιβλία ανέφεραν λιγότερα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης από ότι όσοι δεν διάβαζαν.

Μάλιστα, εκείνοι που διάβαζαν τακτικά βιβλία παρουσίασαν και υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης και μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να αντιμετώπιζαν.

Συνδεόμαστε καλύτερα με τους ήρωες της ιστορίας

Εάν είσαι ένας απ’ αυτούς που λατρεύουν τη μυρωδιά των βιβλίων, τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι ένας καθηγητής από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο διαπίστωσε ότι το 92% που διάβαζαν ένα φυσικό βιβλίο κι όχι στον υπολογιστή ή το smartphone τους, μπορούσαν να συνδεθούν καλύτερα με τους χαρακτήρες της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμη:

Το μοναδικό αντικείμενο που πρέπει να υπάρχει στο σπίτι για να μεγαλώσεις σωστά!

Photo: Unsplash/Toa Heftiba