Η μπαταρία του κινητού σου είναι αρκετά “εύθραυστη” κι αν δεν προσέξεις μπορεί να χαλάσει. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί μύθοι για τη μπαταρία του κινητού ή του laptop που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε.

Παραπονιέσαι κι εσύ μονίμως για τη μπαταρία του κινητού σου; Μάλλον, κάπου έχεις βάλει κι εσύ το “χεράκι” σου που “πέφτει” η μπαταρία στα καλά καθούμενα. Παράλληλα, υπάρχουν μερικοί  μύθοι για τη μπαταρία του κινητού σου που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις και να ακολουθείς.

Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τη μπαταρία του κινητού σου;

Δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου κατά τη διάρκεια της νύχτας

μπαταρία του κινητού

Χάρη στις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου, μπορείς πολύ εύκολα να φορτίσεις τη μπαταρία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές οι μπαταρίες ελέγχουν πότε η μπαταρία πρέπει να σταματήσει να φορτίζει, όταν είναι πια γεμάτη. Επομένως, μην αγχώνεσαι γιατί το κινητό σου δεν θα “καεί” αν το φορτίζεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το μοναδικό πράγματα για το οποίο πρέπει να ανησυχείς είναι η υπερθέρμανση του κινητού.

Πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου στο 0%

μπαταρία του κινητού

Και πάλι αναφερόμαστε στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι μπαταρίες αυτές έχουν περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης (για παράδειγμα ένα iPhone έχει περίπου 500 κύκλους). Ένας κύκλος είναι η πλήρης φόρτιση από το 0% έως το 100%. Αν φορτίζεις τη μπαταρία από το 90% έως το 100%, έχεις χρησιμοποιήσεις μόνο το 1/10 του κύκλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μπαταρία σου θα δουλέψει καλύτερα αν την αφήσεις στη φόρτιση κάπου ενδιάμεσα στο 40% μέχρι το 80%.

Δεν πρέπει να αφήνεις το φορτιστή στην πρίζα

μπαταρία του κινητού

Μπορεί να είναι πολύ βολικό να αφήνει το φορτιστή στην πρίζα και να τον χρησιμοποιείς όποτε εσύ θέλεις, ωστόσο οι κανόνες ασφαλείας λένε πως δεν πρέπει να αφαιρείς τον φορτιστή από την πρίζα μετά από κάθε χρήση. Και αυτό γιατί μια πυρκαγιά θα μπορούσε να ξεκινήσει ως αποτέλεσμα της αύξησης ισχύος.

Ωστόσο,αυτό μπορεί να συμβεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αλλά υπάρχουν 4 περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αφαιρέσεις τον φορτιστή από την πρίζα:

  • Το σπίτι σου δεν διαθέτει την απαραίτητη προστασία, ενώ συχνά πέφτει η ασφάλεια.
  • Έχεις κάποιο κατοικίδιο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να δαγκώσει το καλώδιο.
  • Αν υπάρχει κάποια διαρροή νερού.
  • Ο φορτιστής σου υπερθερμαίνεται ή κάνει θόρυβο.

Θα χαλάσει το laptop αν το έχεις διαρκώς στην πρίζα

μπαταρία του κινητού

Ό,τι ισχύει για το κινητό, ισχύει και για το laptop. Οι σύγχρονες μπαταρίες σταματούν αυτομάτως την φόρτιση όταν η μπαταρία είναι πλήρης. Οι ειδικοί σε συμβουλεύουν πως πρέπει να αφήσεις την μπαταρία να φτάσει στο 0% μια φορά το μήνα. Η υπερθέρμανση του laptop είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει σοβαρή βλάβη στη λειτουργία του.

Διαβάστε επίσης:

Πήρες καινούριο iPhone; Έτσι θα μεταφέρεις όλα σου τα δεδομένα

Photos: depositphotos, unsplash/NeONBRAND