Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι από τους καλύτερους τρόπους αδυνατίσματος, δεδομένου ότι ελέγχεις την τροφή που θα φας κάθε μέρα. Πολλές φορές, όμως, το τι υπάρχει στην κουζίνα σου είναι το ίδιο σημαντικό με το τι τρως. Μερικά αντικείμενα της κουζίνας σου είναι επικίνδυνα για την υγεία σου!

Για παράδειγμα, η χρήση παλιών ή αναχρονιστικών σκευών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σου, από την εξάπλωση μικροβίων μέχρι την ανάπτυξη καρκίνου.

Ποια είναι τα αντικείμενα της κουζίνας που πρέπει να αντικαταστήσεις άμεσα;

Αντικολλητικό τηγάνι

αντικείμενα της κουζίνας

Η θέρμανση των αντικολλητικών τηγανιών σε περισσότερους από 260ο C μπορεί να απελευθερώσει τοξικές αναθυμιάσεις, που παρόλο που δεν είναι θανατηφόρες μπορεί να σε αρρωστήσουν.

Και παρόλο που η θερμοκρασία που αναφέραμε δεν είναι συνηθισμένη σε σπιτικό μαγείρεμα, ένα φθαρμένο και κτυπημένο αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να απελευθερώσει αυτές τις άχρωμες και άοσμες αναθυμιάσεις σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αντικατάστησε το τηγάνι που έχεις αν είναι κατασκευασμένο πριν το 2010, διότι τα πιο σύγχρονα τηγάνια παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αναθυμιάσεων.

Συρμάτινες βούρτσες καθαρισμού της σχάρας (grill)

Οι παλιές και πολυχρησιμοποιημένες βούρτσες μπορεί να χάσουν μεταλλικές ίνες, οι οποίες θα πέσουν πάνω στη σχάρα και πιθανόν θα μεταφερθούν στο φαγητό σου και να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον λαιμό, στο στομάχι ή στα έντερα.

Αντικατάστησε άμεσα την παλιά σου βούρτσα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που το ψήσιμο στη σχάρα είναι πολύ συχνό.

 Πλαστικά τάπερ

αντικείμενα της κουζίνας

Τα παλιότερα πλαστικά δοχεία τροφίμων περιέχουν Δισφαινόλη Α (BPA), ένα συστατικό που χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία πλαστικών και έχει συνδεθεί με τη δημιουργία προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, της παχυσαρκίας και άλλων.

Αν δεν έχεις ήδη αντικαταστήσει τα παλιά σου πλαστικά δοχεία είναι ώρα να το κάνεις με νέα χωρίς BPA, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες το έχουν καταργήσει από την παραγωγή τους. Είναι εύκολο να βρεις πλέον προϊόντα BPA-free.

Επιφάνειες κοπής

Οι επιφάνειες κοπής, είτε είναι ξύλινες είτε πλαστικές, πρέπει να αντικαθίστανται αμέσως μόλις παρατηρηθούν σ’ αυτές βαθιά κοψίματα ή γδαρσίματα, όπου μπορούν να «λιμνάσουν» βακτήρια.

Οι επιφάνειες αυτές είναι δύσκολο να απολυμανθούν και εξάλλου είναι φθηνές και εύκολα αντικαθίστανται.

Σφουγγάρια

αντικείμενα της κουζίνας

Τα σφουγγάρια, πορώδη και υγρά, είναι από τις καλύτερες παγίδες βακτηρίων. Γι αυτό παρόλο που αφού πλύνεις τα σφουγγάρια σου με ζεστό νερό και τα στεγνώσεις για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων μπορείς να τα απολυμάνεις, καλό είναι να τα αντικαθιστάς όταν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Οι πετσέτες που σκουπίζεις τα πιάτα

Οι πετσέτες, όπως και τα σφουγγάρια, μπορούν να γίνουν κατοικία για εκατομμύρια βακτήρια και όταν σκουπίζεις τα πιάτα και τα χέρια σου μ’ αυτές μπορεί να εκθέσεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Να τις πλένεις και να τις αντικαθιστάς συχνά.

Δες κι αυτό:

Σταμάτα να χρησιμοποιείς αυτά τα προϊόντα τώρα!