Αν θέλεις να σου κάνουν κάθε χάρη που ζητάς, αυτό είναι το trick!

LIKE US ON FACEBOOK

Πώς ζητάς μια χάρη και πώς μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα σου την κάνουν και η ανταπόκριση θα είναι θετική; Οι ειδικοί απαντούν κι εμείς τόσο καιρό τα κάνουμε όλα λάθος.

Πώς ζητάς μια χάρη; Είναι δύσκολο, νιώθεις άσχημα, σκέφτεσαι ένα σωρό πράγματα και τρόπους να το πεις. Από μια μικρή χάρη από την κολλητή, μέχρι μια μεγάλη χάρη από το αφεντικό, η πιο σωστή «τακτική» είναι ίδια σε κάθε περίπτωση.

Πολύ πιθανό επειδή ντρέπεσαι το αφεντικό σου για παράδειγμα, δεν έχεις την οικειότητα που θέλεις, είναι μεγάλη η χάρη… προτιμάς να στείλεις ένα απλό μήνυμα και να τη ζητήσεις και όχι να το πεις face to face. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,την επόμενη φορά που θέλεις να ζητήσεις μια χάρη από τον οποιονδήποτε, είτε είναι το αφεντικό, είτε ο καλός σου, τότε θα πρέπει να το ζητήσεις προσωπικά, όχι μέσω τηλεφώνου ή email.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν οι άνθρωποι ζητούν μια χάρη μέσω email ή sms, φαίνονται περισσότερο αναξιόπιστοι και δεν μπορείς και να το διαπραγματευτείς. Κι έτσι είναι πιο πιθανό να λάβεις το «όχι» ως απάντηση.

Απ’ την άλλη, αν ζητήσεις τη χάρη προσωπικά, face to face, είναι 30 φορές πιο πιθανό να λάβεις μια θετική απάντηση απ’ το να τη ζητήσεις με ένα email.

Ακόμη κι αν είναι απαραίτητο να ζητήσεις μια χάρη μέσω email για να είσαι καλυμμένος, θα πρέπει πρώτα να το συζητήσεις με τον άλλον προσωπικά και στη συνέχεια να προχωρήσεις στο τυπικό της υπόθεσης.

Όταν ζητάς μια χάρη προσωπικά και μιλάς στον άλλον, τότε μπορεί να διακρίνει την ένταση και τη σημαντικότητα στα μάτια σου. Με λίγα λόγια, μπορεί να σε καταλάβει καλύτερα, είστε στην ίδια σελίδα.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να περιμένεις μια εβδομάδα για να λάβεις την απάντηση και να παρατείνεις την αγωνία σου, αλλά θα πάρεις μια απάντηση -αρνητική ή θετική- κατευθείαν και θα ξέρεις ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνεις πιο γρήγορα.

Άσε τις ντροπές στην άκρη και ζήτα 10 λεπτά από τον άλλον να μιλήσετε. Πιο τίμιο, πιο άμεσο, περισσότερες πιθανότητες να ακούσεις το «ναι» στο τέλος!

Διαβάστε επίσης:

Πώς να πεις «όχι» στο αφεντικό σου (και να μην απολυθείς)

Photo: 10’000 HOURS/GETTY IMAGES
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved