Τα “λουκέτα αγάπης” στην παραλία της Θεσσαλονίκης

LIKE US ON FACEBOOK

Ερωτευμένα ζευγάρια γράφουν με μαρκαδόρο ή χαράζουν τα αρχικά τους πάνω σε λουκέτα, κάποιοι ολόκληρα τα ονόματά τους, την ημερομηνία που έγιναν ζευγάρι ή ακόμα και κάποια αφιέρωση. Διαλέγουν το σημείο που τους αρέσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης και κλειδώνουν τα λουκέτα τους. Το κλειδί το πετάνε συμβολικά στη θάλασσα ή έστω κάπου μακριά, γιατί δε θα το χρειαστούν ποτέ ξανά. Ο έρωτας τους “κλείδωσε” για πάντα! Δε θα χωρίσουν ποτέ!

Τα “λουκέτα αγάπης” υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό στην παραλία της πόλης. Πολλοί επιλέγουν τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου για να ορκιστούν αιώνια αγάπη. Άλλοι πάλι τα κλειδώνουν στα κάγκελα που βρίσκονται στα σκαλοπατάκια προς τη θάλασσα κοντά στο Μακεδονία Παλλάς.


Και φυσικά τα λουκέτα δεν είναι όλα ίδια. Έχουν διάφορα χρώματα και μεγέθη, πολλά έχουν ακόμα και στάμπες, ζωγραφιές ή αυτοκόλλητα πάνω τους, για να αντιπροσωπεύουν και τους ερωτευμένους ιδιοκτήτες τους.

Ok, τα “λουκέτα αγάπης” θα μπορούσες να πεις ότι ήρθαν να αντικαταστήσουν τα κέρματα που ρίχναμε στα σιντριβάνια και κάναμε ευχές. Και για αυτό τα κλειδώνουν ακόμα και στα μεταλλικά στηρίγματα που έχουν όλα τα δέντρα της παραλίας. Οι κρεμασμένες πιπίλες και τα παιδικά παπουτσάκια που κρεμάνε επίσης εκεί, μπορείς να μου πεις τι συμβολίζουν; Ότι ήρθε η ώρα οι ερωτευμένοι να κάνουν το επόμενο βήμα και να γίνουν γονείς; Ή ότι θα μείνουν για πάντα παιδιά; Ή κάτι άλλο;

Το σίγουρο είναι ότι τα «λουκέτα αγάπης» ήταν τόσο δημοφιλή στην Ευρώπη, που τελικά από το βάρος τους μέχρι και τμήμα της γέφυρας «Pont des Arts» στο Παρίσι κατέρρευσε πέρυσι το καλοκαίρι.
Στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια για να τελειώσει αυτό το έθιμο, για να μην επαναληφθεί η ιστορία.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved