Η σπαρακτική ιστορία των προσφύγων σε ένα μοναδικό video από την ActionAid

LIKE US ON FACEBOOK

Ένα μοναδικό video από την ActionAid, απεικονίζοντας τις αντιδράσεις των προσφύγων πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, μιλά για την πραγματική και σπαρακτική ιστορία τους, η οποία μέχρι και σήμερα επαναλαμβάνεται.

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία. Από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή, περίπου 4,7 εκατομμύρια Σύροι έγιναν πρόσφυγες και όπως πολλοί πριν από αυτούς, ψάχνουν να βρουν ασφάλεια και κάνουν όνειρα για μια ζωή χωρίς βόμβες.

Στο video της ActionAid, ακούμε την ιστορία αυτή από τη μεριά των ίδιων των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη χώρα τους:

Πριν τον πόλεμο, ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Ήταν τόσο όμορφα εκεί που μέναμε. Η φύση, τα χωριά, οι πόλεις… Μετά καταστράφηκαν όλα. Φοβόμασταν συνέχεια. Για τη ζωή μας, για τη ζωή των αγαπημένων μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια μέλη της οικογένειά μου να χάνονται κι αποφασίσαμε να φύγουμε. Μαζέψαμε ό,τι μπορούσαμε και τα βάλαμε στον ώμο. Θυμάμαι να φεύγουμε και να βλέπω πίσω μας φλόγες. Φτάσαμε στη θάλασσα. Ήμασταν πολλοί, κάποιοι από μακρινά χωριά, κάποιοι άλλοι γείτονες. Στριμωχτήκαμε σε μια βάρκα. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν. Θυμάμαι κλάματα, φωνές, πανικό και νερό, πολύ νερό. Περνάγαμε το Αιγαίο. Στο ταξίδι φοβόμασταν κι ελπίζαμε μαζί. Και μετά φτάσαμε εδώ, στη Λέσβο. Θυμάμαι την ανακούφιση όταν φτάσαμε στη στεριά, όταν ο πόλεμος ήταν πια πίσω μας

Παρακολουθήστε παρακάτω το video της ActionAid:

 
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved