Στη σκληρή διαπραγμάτευση αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα το ασφαλιστικό.

Το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), Gabi Zimmer και ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, Thomas Handel.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει την πολιτική της με βάση τις παραμέτρους του Μνημονίου. 

Ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη του, ότι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα  έχει τεθεί προς συζήτηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Όπως σημείωσε: « Πρόκειται για τις επιλογές της πολιτικής της Κυβέρνησης. Πρέπει να μπορεί να το κάνει, αλλιώς τι να την κάνουμε την Κυβέρνηση; Θέλουμε ένα δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα
για συλλογικές συμβάσεις και την εξέλιξη τους».

Στη συνέχεια εστίασε στις δεσμεύσεις και τόνισε πως στόχος είναι  να δοθεί και μάλιστα άμεσα μια νέα πνοή στις συλλογικές συμβάσεις και τον κοινωνικό διάλογο γιατί σήμερα τόνισε: «Δεν υπάρχει συλλογικό σύστημα».

Έπειτα, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, Thomas Handel, ο οποίος εστίασε στις συλλογικές συμβάσεις και επισήμανε τα εξής: 

Το σχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί. Αποφασίσαμε με τους εταίρους να προχωρήσουμε στη σύσταση μιας νέας Επιτροπής γι’ αυτές τις συμβάσεις. Πιστεύω ότι οι εργασίες της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου συνέβαλαν στον διάλογο. Ειδικά όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Και πρόσθεσε: «Από 1.100 εταιρικές συλλογικές συμβάσεις έχουν συμφωνηθεί για το 98% μείωση και απολύσεις. Αυτό δεν είναι προς συμφέρον κανενός».

Κλείνοντας την ολιγόλεπτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας τόνισε για ακόμα μια φορά πως: «Η διαπραγμάτευση δε θα είναι εύκολη
είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση» και συμπλήρωσε:

Θέλουμε όμως να προσηλωθούμε στους στόχους για μια Ευρώπη ευημερίας

Αξίζει να τονιστεί πως νέα βελτιωμένη πρόταση για τους ασφαλιστικούς φορείς από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την βελτιωμένη πρόταση, προβλέπονται κλιμακωτές εκπτώσεις που ξεκινούν από 40% και φθάνουν μέχρι 10%.