Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο σπίτι του μικρού Αϊλάν, οι οποίες απεικονίζουν σκονισμένα παπούτσια, σπασμένα παιχνίδια και ρούχα ανάμεσα στα ερείπια του σπιτιού.

Οι φωτογραφίες του σπιτιού εξηγούν γιατί οι Αμπντουλάχ και Ρεχάν σε μια μικρή βάρδα με τους δυο γιους τους προκειμένου να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Ο αδελφός του Αμπντουλάχ, Μοχάμπαντ Κούρντι μίλησε για την τρομακτική ζωή της οικογένειας στη Συρία.

Ο Μοχάμπαντ Κούρντι είπε ότι η οικογένεια κατέφυγε στο Κομπάνι από τη Δαμασκό, το 2012, όταν ο Αμπντουλάχ συνελήφθη και βασανίστηκε από την κυβέρνηση.

Όταν τελικά απελευθερώθηκε, μετακόμισε με την οικογένειά του στην πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου ζούσαν τέσσερα άτομα σε δύο δωμάτια του σπιτιού που ανήκε στα πεθερικά του για περίπου 18 μήνες. Αλλά σύντομα το ISIS τους ανάγκασε να φύγουν.

“Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι από το Κομπάνι κατέφυγαν στην Τουρκία, γιατί κανείς δεν μπορούσε να ζήσει εκεί πια”.

Ο Αμπντουλάχ, ήταν κουρέας και άρχισε να εργάζεται στην Τουρκία, ενώ η οικογένειά του παρέμεινε στο Κομπάνι, αλλά το 2013 επέστρεψε για να τους βοηθήσει να φύγουν. Το σπίτι τους καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού και η οικογένεια μετακόμισε στην Τουρκία.

Τέσσερις μήνες πριν, ο Μοχάμπαντ ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας την έγκυο γυναίκα του και τα παιδιά πίσω. Έφτασε Κω με ένα μικρό φουσκωτό σκάφος και στη συνέχεια περπάτησε μέχρι τη Γερμανία, όπου ζει ακόμη.

Ο Αμπντουλάχ και η οικογένειά του σύντομα ακολούθησαν με στόχο να φύγουν στη δυτική Ευρώπη, ωστόσο τους πρόλαβε η τραγωδία.

“Από τότε που άκουσα την είδηση νιώθω συντεντριμμένος. Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για μένα. Έχω πίστη στο Θεό και ίσως ο Θεός είχε επιλέξει αυτή τη μοίρα για την οικογένεια του αδελφού μου” είπε ο Μοχάμπαντ.

“Ηταν χαρούμενα, γελαστά παιδιά που αγαπούσαν το παιχνίδι. Ο πατέρας τους έκανε τα πάντα για να μην τους λείψει τίποτα”, τόνισε ο Μοχάμπαντ περιγράφοντας τα ανίψια του.