Οι γάτες, γενικά, είναι πολύ αυτόνομα ζώα, δεν θέλουν πολλά χάδια, πολύ σημασία, γενικά ζουν καλά και μόνες τους και όποτε θέλουν εκείνες σου δίνουν σημασία. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, οι πράξεις της γάτας είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν. Για παράδειγμα, ξέρεις τι θέλει να σου πει όταν σε γλείφει η γάτα σου;

Σύμφωνα με κτηνίατρους, όταν η γάτα σου, σε γλείφει, συνήθως μετά από ένα δάγκωμα ή ένα γρατζούνισμα με το πόδι της, κάνει ό, τι έκανε και η μητέρα της κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής της: την παροχή ενός καλού καθαρισμού. Με λίγα λόγια, καθαρίζει την πληγή σου!

Οι γάτες, δεν μένουν μόνο στο δέρμα, μπορεί να αρχίσει να γλείφει και τα μαλλιά σου! Όταν το κάνει αυτό, δεν σου λέει ότι είσαι βρωμιάρης και πρέπει να κάνεις μπάνιο, αλλά αντιγράφει γι ακόμα μία φορά τη φύση, όπου η μαμά γάτα έγλυφε το τρίχωμα του μικρού γατιού (που τώρα είναι το μοναδικό πανέξυπνο δικό σου κατοικίδιο). Αυτό το κάνει για να αφήνει τη μυρωδιά της πάνω σου και να σε καθαρίσει από τις υπόλοιπες μυρωδιές, με τον τρόπο που ξέρει!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ!

Για τις γάτες αρσενικές και θηλυκές, το γλείψιμο είναι μια κοινωνική ανταλλαγή, καθώς και μια ιεροτελεστία της καθαριότητας. Οι αρσενικοί γάτοι γλείφουν ένας τον άλλο για να αφαιρέσουν τις βρωμιές και να μοιραστούν τα αρώματα τους, όπως ακριβώς κάνουν και όλες οι γάτες στα πόδια τους όπου οι αδένες μυρωδιάς των πελμάτων τους θα σηματοδοτήσει  πως το έδαφος είναι δικό τους (το αντίστοιχο που κάνουν οι σκύλοι όταν  σημαδεύουν μία περιοχή με τα ούρα τους)

Το γλείψιμο είναι μια παρήγορη, κατευναστική αίσθηση για τις γάτες, και αισθάνονται όπως την ώρα που τις χαϊδεύετε. Εάν έρθει η γάτα σου και αρχίσει να σε γλείφει ή να θηλάζει τα δάχτυλα σου, τις περισσότερες φορές δεν έχει όρεξη για παιχνίδια, θέλει να σου τραβήξει την προσοχή και ουσιαστικά να φωνάξει ότι κάτι δεν πάει καλά! Οι γάτες που ξεκινούν ξαφνικά να γλείφουν μπορεί να αναζητούν κάποια ανακούφιση από τον ερεθισμό του δέρματος τους, από ψύλλους, ή από τσίμπημα εντόμου ή μια μόλυνση.

Tip!

Αν σε ενοχλεί το γλείψιμο από το κατοικίδιο σου, μην την αποθαρρύνεις γιατί αυτό θα την κάνει να απομακρυνθεί τελείως από σένα. Βάλε στα χέρια σου λίγο λεμόνι και δεν θα θέλει η ίδια να έρθει κοντά σου!