Οι άνθρωποι «βγαίνουν» σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, γι’ αυτό και τα ρούχα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες ανάγκες μας. Είτε θες ρούχα για κοντούς, είτε για ψηλούς είτε XL οι σχεδιαστές ανταποκρίνονται στην πρόκληση βοηθώντας μας να νιώθουμε καλύτερα, ακόμα κι αν είμαστε διαφορετικοί.

Δυστυχώς, σε μια συγκεκριμένη μειονοτική ομάδα μέχρι στιγμής είχε δοθεί ελάχιστη προσοχή από τους σχεδιαστές: οι άνθρωποι σε αναπηρικά καροτσάκια. Το να είσαι σε αναπηρικό καροτσάκι δημιουργεί εξαιρετικά ιδιαίτερες δυσκολίες, όσον αφορά στον τρόπο που τα ρούχα εφαρμόζουν και φοριούνται. Μια βετεράνος σχεδιάστρια μόδας αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Δημιούργησε τη σειρά IZ Adaptive, μια γραμμή ρούχων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η Izzy Camilleri έχει εργαστεί στη βιομηχανία της μόδας για πάνω από τριάντα χρόνια. Ρούχα της έχουν κοσμήσει τις σελίδες της Vogue και του InStyle, ενώ έχουν φορέσει διασημότητες όπως η Angelina Jolie και η Jennifer Lopez σε ταινίες blockbuster. Όταν μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι ήρθε σε επαφή μαζί της και της ζήτησε κάποια λειτουργικά, αλλά κομψά ρούχα, η Camilleri ήταν πρόθυμη να αναλάβει την πρόκληση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, έμαθε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι όπως τα ογκώδη υφάσματα και την κακή τοποθετούνται φερμουάρ, έτσι η σειρά σχεδιάστηκε με στόχο τη μέγιστη άνεση και το μέγιστο στυλ.

Στην ιστοσελίδα της σειράς IZ Adaptive, η Camilleri αναφέρει ότι ήθελε αυτή τη γραμμή για να δώσει στους ανθρώπους καλύτερη αίσθηση του εαυτού τους, για να τους δώσει την προσωπικότητά τους πίσω. Λέει ότι θέλει να δημιουργήσει ρούχα που κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων, και αυτή η συλλογή φαίνεται να κάνει ακριβώς αυτό. Περιλαμβάνονται T-Shirts (από 24$) μέχρι μπουφάν μοτοσικλέτας (419$), αλλά και αποσπώμενα τζιν και πουκάμισα χωρίς πλάτη που απλοποιούν τη διαδικασία του ντυσίματος. Ελαστικά υφάσματα που δεν δίνουν όγκο, μαγνητικά κουμπιά που κλείνουν εύκολα, στρατηγικά τοποθετημένα φερμουάρ και σχεδιαστικές γραμμές που πέφτουν φυσικά για κάποιον που κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι, χωρίς να μπερδεύονται στο κάθισμά του.

Photos: izadaptive.com