Ψηφίστηκε από τους προέδρους της Βουλής κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής για αύριο, Πέμπτη 13/8, προκειμένου να γίνει η συνεδρίαση των Επιτροπών και συζήτηση και ψήφιση της συμφωνίας στην Ολομέλεια.

Ομόφωνα ψηφίστηκε από τους Προέδρους οι διασκέψεις από εδώ και στο εξής θα μεταδίδονται τηλεοπτικά.

Μετά από έντονες αντιδράσεις, έμμεσους εκβιασμούς και τρικλοποδιές, ξεκίνησε στις 22:00 η διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή -όπως είχε ορίσει εξαρχής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην εισήγησή της, η ΠτΒ άφησε υπονοούμενα ότι δεν ήταν δική της ευθύνη που δεν άνοιξε νωρίτερα η Βουλή, καθώς το αίτημα του Πρωθυπουργού ήταν η Βουλή να παραμείνει κλειστή έως τις 16 Αυγούστου.

Τα λόγια της κ. Κωνσταντοπούλου

“Η Βουλή έκλεισε μετά την διάσκεψη και αποφασίσαμε ότι δεν θα συνεδριάσει από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου. Η σύσκεψη έγινε έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέη Τσίπρα. Ειδικότερα ο κύριος Πρωθυπουργός τηλεφώνησε προσωπικά σε μένα. Του ζήτησα την διευκρίνιση αν πρόκειται να κατατεθεί οτιδήποτε στο μεσοδιάστημα και μου επιβεβαίωσε ότι υπήρχε η πιθανότητα να κατατεθεί κάτι αλλά δεν υπήρχε αναγκαιότητα να συνεδριάσει η Βουλή από την έκκληση η οποία διατυπώνεται στην επιστολή μου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός δυστυχώς οδηγηθήκαμε σ έναν, όπως όλα αποδεικνύουν, αιφνιδιασμό με δεδομένο ότι χθες το μεσημέρι ως ΠτΒ ενημερώθηκα ότι θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου και ζητεί η κυβέρνηση να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, με τη διανομή του να ολοκληρώνεται το πρωί, ενώ η διανομή συμπληρωματικών εγγράφων συνεχίστηκε και μετά το μεσημέρι.

Όπως ανέφερε, μεσολάβησε ένα ανυπόγραφο αίτημα για συνεδρίαση νωρίτερα εντός της ημέρας, προκαλώντας την αντίδραση ορισμένων βουλευτών.

Ένταση επικράτησε ανάμεσα στον κ. Κακλαμάνη και την κ. Κωνσταντοπούλου, καθώς ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να τεθεί προς ψηφοφορία το αν η συνεδρίαση θα μεταδοθεί, με την ΠτΒ να απαντάει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Οι τόνοι της φωνής ανέβηκαν και όταν η κ. Κωνσταντοπούλου ρώτησε τον κ. Λοβέρδο εάν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο. Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ο εξής:

Λοβέρδος: “Δεν είμαστε διακοσμητικοί”

Κωνσταντοπούλου: “Το έχετε διαβάσει;”

Λοβέρδος: “Είμαι αρκετά επιμελής”

Κωνσταντοπούλου: “Το έχετε διαβάσει; Δεν απαντάτε”

Λοβέρδος: “Είναι έστω προσβλητικό το ερώτημα σας”

Ο κ. Λοβέρδος είπε στη συνέχεια ότι “Επειδή η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι μία διαδικασία που δεν κρίνεται από εσάς αλλά από την κυβέρνηση,  αυτή η συζήτηση θα γίνει αύριο. Όχι από εσάς”, απευθυνόμενος στην ΠτΒ.

Και συνέχισε λέγοντας: “Δεν μπορείτε να χρεώνετε στην διάσκεψη των Προέδρων την αδυναμία σας να συνεργαστείτε με την κυβέρνηση”.

Υπέρ της ψήφισης τέθηκε και ο κ. Βαρεμένος αναφέροντας πως: “Η πρόταση είναι -εφόσον τέθηκε θέμα επ αυτού- να αποφανθεί η διάσκεψη των Προέδρων για την ψηφοφορία και την κάλυψη της τηλεοπτικά. Η πρόταση μου είναι απολύτως διαδικαστική”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Θεοχάρης από το Ποτάμι:

“Σύμφωνα με το άρθρο 61 του συντάγματος, ως βουλευτής είστε ανεύθυνη. Είναι εγκληματικό να είστε και σαν Πρόεδρος της Βουλής. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να χρησιμοποιείτε φθηνά κόλπα. Εμείς δεν θα ήμασταν αντίθετοι να υπάρχει ζωντανή σύνδεση, αλλά θα είχε ενδιαφέρον αν αντιληφθούμε γιατί δεν υπήρχε και σε άλλες συνεδριάσεις.

Μιλάτε για το γεγονός ότι δεν θα προλάβουν να έρθουν στην Αθήνα οι Πρόεδροι των Επιτροπών, ενώ σε άλλες Επιτροπές που δεν ήταν on camera λέγατε με το γνωστό σας ύφος “έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν;”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου στη συνέχεια απάντησε στον κ. Θεοχάρη, ο οποίος την χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωπο του Σόιμπλε.

“Είμαι η πρώτη και μόνη ΠτΒ που μίλησε για διαφάνεια και έχω πει ότι πρέπει να διανέμονται τα πρακτικά. Ελπίζω να μην είστε εσείς εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε. Και θα μιλήσουμε όταν αποφασίσει το Ποτάμι να συμμετάσχει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που αρνείστε μέχρι και σήμερα να συμμετάσχετε”.

Ο Ν. Φίλης που πήρε το λόγο στη συνέχεια, σχολίασε το θέμα που τέθηκε για την κάμερα: “Πολλές φορές η κάμερα είναι εις βάρος της ουσίας. Να μην μετατρέπουμε την διάσκεψη των Προέδρων σε μία μικρή Ολομέλεια”.

Ένταση ανάμεσα και στον κ. Λυκούδη και την Πτβ σχετικά με τον αν κλήθηκαν οι Πρόεδροι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, με την Ζ. Κωνσταντοπούλου να υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκαν όλοι οι Πρόεδροι και ο κ. Λυκούδης να απαντάει ότι είναι από τις 9:30 στην Αθήνα και δεν τον ειδοποίησε κανείς.

Στη πορεία η Ζ. Κωνσταντοπούλου του έκανε παρατήρηση για το ύφος του για να λάβει την απάντηση: “Το δικό σας ύφος που από την αρχή της διάσκεψης είναι απαράδεκτο και δεν το έχουμε σχολιάσει” για να απαντήσει η ΠτΒ “να σας θυμίσω τις προτάσεις σας για να γίνουν διασκέψεις σχετικά με το bullying”.

Απατώντας στις κατηγορίες του κ. Φίλη για κατάχρηση της εξουσίας της, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε:

“Θα σας παρακαλούσα στις τοποθετήσεις σας κύριε Φίλη να διευκρινίζετε τι από αυτά που λέτε αφορούν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ποια αφορούν προσωπικές σας απόψεις. Με έχετε κατηγορήσει επανηλλειμμένως ότι φλερτάρω με την ΧΑ και έχετε κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του να με προτείνει για την θέση της ΠτΒ.

Και το έκανε γιατί ήξερε πως δεν θα έκανα εκπτώσεις όποιος και να μου το ζητούσε, ακόμα και ο ίδιος.

Ουδέποτε έδωσα το πάτημα σε κανέναν να πιστέψει ότι σαν ΠτΒ θα έλεγα διαφορετικά από ότι έλεγα σαν Βουλευτής.

Ανήκω σε μια ΚΟ που έκανε πρόταση μομφής στον Στουρνάρα για το κατεπείγων του 2014 και όταν ο ΠτΒ αρνήθηκε να πρωτοκολλήσει την πρόταση μομφής κάναμε πρόταση μομφής στον ΠτΒ γι’ αυτή του την απόφαση”.

Ένταση για ακόμα φορά από την παρέμβαση του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος απευθυνόμενος στην ΠτΒ είπε: “Είναι μεθοδευμένη η κωλυσιεργία για να περάσει η 12η και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο αύριο. Σας διακόπτω και σας καταγγέλλω ότι θέλετε να πάμε πάλι 00:03 και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο αύριο. Να την χαιρόσαστε κύριοι συνάδελφοι”.

Ο κ. Τσουκαλάς έθεσε το μείζον ζήτημα του εάν υπάρχει πρόβλημα εάν η διάσκεψη ξεπεράσει τις 12 τα μεσάνυχτα: “Σε περίπτωση που περάσουν τα μεσάνυχτα, υπάρχει κάποιο νομικό ζήτημα για τη συνεδρίαση των επιτροπών;”, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε “Προφανώς σας ενέπνευσαν οι συνάδελφοι σας. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εμείς εδώ ψηφίζουμε το άνοιγμα της Βουλής”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου στην προσπάθειά της να εξηγήσει για την ώρα της διάσκεψης είπε: “Φρόντισα από χθες να ενημερωθούν όλα τα μέλη της διάσκεψης. Κανένα μέλος της διάσκεψης δεν έφερε αντίρρηση μέχρι σήμερα στη 1”.

Έντονος ήταν και ο διάλογος ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και την ΠτΒ:

Μητσοτάκης: “Είναι ειρωνικό να μιλάτε για εμπιστοσύνη, όταν έχετε κάνει ό,τι μπορείτε για να διαρρήξετε την εμπιστοσύνη και φαντάζομαι πως με την αναμετάδοση της σημερινής συνεδρίασης, όσοι την παρακολουθούν, έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους”.

Κωνσταντοπούλου: “Είναι τιμή μου να με προσκαλείτε σε πρόταση μομφής εσείς και ο Βενιζέλος”.

Μητσοτάκης: “Έχει ενδιαφέρον βεβαίως ότι 30.000 πολίτες στηρίζουν την πρόταση μομφής”.

Κωνσταντοπούλου: “Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ και του βήματος δεν είναι 30.000 πολίτες. Βεβαίως αυτή τη πρόταση μομφής που διαμηνύετε τους τελευταίους μήνες θα είχε ενδιαφέρον αν την καταθέσετε”.

Μητσοτάκης: “Αυτή η διάσκεψη θα έπρεπε να διαρκέσει 5 λεπτά. Θέλετε να καθυστερήσετε την διαδικασία με κάθε τρόπο.
Εγώ ψηφίζω υπέρ του ανοίγματος της Βουλής, παραπέμψτε το αίτημα στη Βουλή και αφήστε εκείνους να αποφασίσουν. Έχουν περάσει 2 ώρες και 10 λεπτά για να συζητάμε σε ανούσια θέματα μόνο και μόνο για να καθυστερήσετε την διαδικασία. Έχει ενδιαφέρον να βγουν συμπεράσματα αφού αναμεταδίδετε η συνεδρίαση για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα καθήκοντά σας σαν ΠτΒ”.