Ο καιρός τις τελευταίες μέρες δεν είναι πολύ καλός και η θερμοκρασία να έχει πέσει πάρα πολύ. Χιόνια και βροχές έχουν κατακλύσει όλη τη χώρα. Αν και είδαμε πολύ νωρίς φέτος “άσπρη μέρα”, ο χιονιάς και ο παγετός έχουν ταλαιπωρήσει πολλές περιοχές. Σήμερα,02-01-15, ο ήλιος μας χαμογέλασε και δεν θα θέλαμε να αρχίσει πάλι να βρέχει. Βέβαια, βροχή από βροχή διαφέρει…

Δεν θα θέλαμε να αρχίσει πάλι να βρέχει αλλά δεν θα λέγαμε όχι για μια βροχή αστεριών. Το 2015 αποφάσισε να ξεκινήσει με μια βροχή αστεριών που θα διαρκέσει από την 1 έως τις 5 Ιανουαρίου.  Οι Τεταρτίδες λοιπόν,έρχονται για να φωτίσουν τον ουρανό δίνοντας μας ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. Βέβαια επειδή η βροχή αστεριών συμπίπτει με την πανσέληνο στις 5 Ιανουαρίου, ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτισμένος και η βροχή δεν θα φαίνεται πολύ καλά.

Οι Τεταρτίδες θα είναι καλύτερα ορατές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου, 03-01-15, κατά τις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες πρέπει να είναι καλές για την παρατήρηση του φαινομένου.

Η βροχή από πεφταστέρια έχουν την ονομασία από τον αστερισμό Q uadrans Muralis, που ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο το οποίο ανακάλυψε ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795. Η προέλευση αυτών των σωμάτων είναι ο αστερισμός Βοώτη.  Τα σώματα αυτά είναι τα υπολείμματα κάποιου κομήτη. που θα περάσει δίπλα από τη Γη. Οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι ποιος είναι ο διερχόμενος κομήτης, που θα αφήσει αυτή τη “σκόνη’.

Σύμφωνα με τη NASA, ο κομήτης θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας στις 7 Ιανουαρίου, σε απόσταση περίπου 70,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο, άρα και από την Ελλάδα, εφ΄ όσον ο κατά τόπους νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός. Ο κομήτης, γνωστός και ως C/2014 Q2, ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014 από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λαβτζόι, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.