Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς ο σκύλος σου εξερευνά τον κόσμο; 

Όλοι ξέρουμε ότι τα σκυλάκια βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρο. Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι πως αυτός ο κόσμος γεμίζει χρώματα χάρη στη μύτη τους!

Μόλις ένα καθαρό αεράκι φθάσει στη μύτη του σκύλου σου, εκείνη γίνεται υγρή και σπογγώδης, καθιστώντας δυνατή την αντίληψη οποιασδήποτε μυρωδιάς μεταφέρει ο αέρας.

Η ικανότητα του να μυρίζει ξεχωριστά με κάθε ρουθούνι βοηθάει το σκύλο σου να αντιλαμβάνεται από πού προέρχεται η μυρωδιά. Έτσι, ο σκύλος σου καταλαβαίνει όχι μόνο τι υπάρχει στον έξω κόσμο αλλά και από πού προέρχεται το καθετί!

Όταν ο αέρας διαπερνά τη μύτη του σκύλου, χωρίζεται σε δύο διαφορετικές οδούς: Η μια προορίζεται για αναπνοή και η άλλη για την όσφρηση.

σκύλος retriever

Ο αέρας που πηγαίνει στη δεύτερη οδό- για την όσφρηση- εισέρχεται σε μια περιοχή που είναι γεμάτη από εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα. Συγκεκριμένα περίπου 300 εκατομμύρια, ενώ τα αντίστοιχα ανθρώπινα είναι μόλις 5 εκατομμύρια!

Ακόμα μια διαφορά με τον τρόπο που αναπνέουν άνθρωποι είναι ότι τα σκυλιά εκπνέουν και ο αέρας βγαίνει απ’ το πλάι της μύτης τους, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για να υποδεχτούν νέες οσμές.

Ο εγκέφαλος του σκύλου σου δουλεύει σκληρά όσο εκείνος μυρίζει προκειμένου να μπορεί να αποστηθίζει όλες αυτές τις μυρωδιές που δέχεται. Το αποτέλεσμα; Ο σκύλος σου μπορεί να εντοπίζει 100 εκατομμύρια φορές περισσότερες μυρωδιές από σένα!

σκύλος μαλτέζ toy

Εσύ μπορεί να μπορείς να μυρίσεις ένα άρωμα μέσα σ’ ένα δωμάτιο, όμως, ο σκύλος σου μπορεί να το κάνει ακόμα και σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!

Το κάθε πράγμα στο περιβάλλον έχει μια διαφορετική μυρωδιά και ο τετράποδος φίλος σου μπορεί να την αντιληφθεί. Μπορεί να μάλιστα να εντοπίσει και μυρωδιές από πράγματα που εσύ δεν βλέπεις καν!

Παράλληλα, χάρη σ’ ένα ειδικό σύστημα που βρίσκεται πάνω απ’ το στόμα του σκύλου, του δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζει ένα υποψήφιο ταίρι του, εάν κάποιος είναι άρρωστος ή ακόμα κι όταν είναι έγκυος μια γυναίκα!

Το πιο εντυπωσιακό όμως με το σκύλο σου είναι ότι μπορεί χάρη στην όσφρησή του να αντιλαμβάνεται ακόμα και κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν, όπως είναι ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που μόλις έφυγε ή να εντοπίζει το σημείο που ήσουν εσύ προηγουμένως!