Ποιος δεν θυμάται τα συγκλονιστικά γεγονότα της 11/9; Δεκατρία χρόνια μετά από το συμβάν και μια δεκαετία κατασκευών, το National September 11 Memorial Museum ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 21 Μαΐου. Στην κορυφή, φαίνεται ένα φιλόξενο, διαφανές περίπτερο μέσα όμως είναι μία σκοτεινή κάψουλα του χρόνου γεμάτη με στοιχειωμένα αντικείμενα.

Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta , το περίπτερο εμφανίζεται ως ένα ευάερο, ασύμμετρο μείγμα από μέταλλο και γυαλί. Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει ρίγες από καθρέφτη που αντικατοπτρίζουν την πόλη και τα παράθυρα ανοίγουν στον ορίζοντα, τυλίγοντας τους επισκέπτες στην ίδια την NYC.

Στο εσωτερικό , οι επισκέπτες βλέπουν ένα ζευγάρι διαρθρωτικές στήλες ύψους 21 μέτρων από τους αρχικούς πύργους σε έναν κατά τα άλλα, ουδέτερο χώρο, που ορίζεται από την θολωτή κατασκευή που τις περιτριγυρίζει και τα παράθυρα που λούζουν το χώρο με φως . Στόχος των κατασκευαστών,, είναι οι επισκέπτες ν αισθανθούν ζεστά και οικεία…. Μέχρι να κατέβουν στον κάτω όροφο μέσα στο μουσείο, ο οποίος σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Davis Brody Bond.

Στον κάτω όροφο, φτάνουν ελάχιστες ακτίνες του ήλιου. Με το σχετικά αμυδρό φως των λαμπτήρων που υπάρχουν στο χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν εκθέματα από την 9/11 τα οποία έχουν παγώσει στο χρόνο – συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ρούχων από το Chelsea Jeans – ένα κατάστημα μόλις ένα τετράγωνο από το WTC – που παραμένουν καλυμμένα από τα συντρίμμια, θραύσματα του Boeing 767, και ένα μισό πυροσβεστικό όχημα από το Ladder 3.

Τα απομεινάρια από την 11/9 δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το μουσείο αποτίει φόρο τιμής στο γεγονός. Τοπικοί καλλιτέχνες έφτιαξαν ένα ψηφιακό πορτραίτο της 11/9 με πάνω από 2 εκατομμύρια άρθρα και ρεπορτάζ που συγκεντρώθηκαν.

Μπορεί να μην το έχουμε επισκεφθεί ακόμα, αλλά λογικά, το συναίσθημα του να περπατάς κάτω από τις σκάλες ακριβώς δίπλα στο μνημείο, τη σκάλα των επιζώντων και να ταξιδεύεις 13 χρόνια πίσω, πρέπει να είναι ανατριχιαστικό!