Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να αποχώρησε απ’ την χώρα μας λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, ωστόσο, η επίσκεψή του στην Αθήνα φαίνεται πως θα του μείνει αξέχαστη!

Πριν από λίγες ώρες ο λογαριασμός του Μπαράκ Ομπάμα στο Facebook ανέβασε ένα video ενάμισι λεπτού με πλάνα απ’ την ξενάγηση στην Ακρόπολη και ένα μήνυμα του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στην κάμερα, με το οποίο αποχαιρετάει ουσιαστικά την Αθήνα.

Το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα:

«Είμαστε μέρος της κοινότητας των εθνών που λύνει προβλήματα και κάνει το καλύτερο για την ανθρωπότητα. Έχουμε πίσω μας τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και ένα μέρος της Αθήνας.

Εδώ στην Αθήνα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται ιδέες όπως η Δημοκρατία και η έννοια του πολίτη.

Έτσι, όταν επισκέπτεσαι μνημεία όπως αυτό δεν αντιλαμβάνεσαι μόνο καλύτερα την Ελλάδα αλλά και τη δυτική κουλτούρα.

Υπάρχει μια συνέχεια με ό,τι συνέβη εδώ με τις ομιλίες του Περικλή και των ιδρυτών του κράτους μας. Είναι πολύ σημαντικό για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλει μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας».

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει:

Στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, είχα τελικά την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την πανέμορφη ιστορία της χώρας αυτής. Στεκόμενος εδώ στην Ακρόπολη, στο χώρο γέννησης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών που μοιραζόμαστε ως Αμερικανοί, αντιλαμβάνεσαι την αξία μιας Κυβέρνησης του λαού, από το λαό, για τον λαό – και πώς οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του έθνους στο οποίο ανήκουν, θα αποφασίζουν το είδος των χωρών στις οποίες θα ζούμε, τα ιδεώδη που θα επιδιώκουμε και τις αξίες που θα μας ορίζουν

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανέβασε σε ξεχωριστό post φωτογραφίες απ’ την επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα με το εξής μήνυμα:

Η φλόγα που άναψε εδώ στην Αθήνα, δεν πέθανε ποτέ. Τελικά τροφοδοτήθηκε από έναν μεγάλο Διαφωτισμό. Αναζωπυρώθηκε απ’ τους ιδρυτές της Αμερικής, οι οποίοι δήλωσαν: «Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και προικισμένοι απ’ τον δημιουργό τους και έχουν αναφαίρετα δικαιώματα. Η βασική επιθυμία είναι να έχουν όλοι τον έλεγχο της ζωής τους και του μέλλοντός τους , αλλά και να θέλουν να είναι μέρος των κοινοτήτων και των εθνών

 

Photo: REUTERS/KEVIN LAMARQUE