Παγκόσμιο θαυμασμό έχει προκαλέσει η κίνηση του διάσημου street artist να ταξιδέψει μέχρι την Γάζα και να κάνει γκράφιτι στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί.  Ο πολιτικοποιημένος κύριος Banksy κινήθηκε μυστικά όπως το συνηθίζει και στην Αγγλία και αφού «ομόρφυνε» ένα τοπίο που δεν γίνεται με τίποτα να ομορφύνει, τράβηξε σε βίντεο την εμπειρία του και το ανέβασε στο ίντερνετ.

Μέσα σ’αυτό το συγκλονιστικό βίντεο παρουσιάζει ιδιαίτερα καυστικά την κατάσταση που είδε μπροστά του στην βομβαρδισμένη περιοχή. «Αυτό το νέο έτος ανακαλύψτε έναν νέο προορισμό» είναι ο τίτλος του οδοιπορικού του, που δείχνει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στη Γάζα, μέσα από τα κρυφά υπόγεια τούνελ.

O Banksy είναι καυστικός καθ’όλη την διάρκεια του βίντεο. Για παράδειγμα όταν δείχνει μία κατεστραμμένη πολυκατοικία, το σχόλιο του είναι «οι ευκαιρίες για ανάπτυξη βρίσκονται παντού» συμπληρώνοντας «δεν επιτρέπεται το τσιμέντο στην Γάζα από όταν τελείωσαν οι βομβαρδισμοί του το 2014 έως σήμερα».

Σε κάποιο άλλο σημείο του βίντεο γράφει χαρακτηριστικά «στους ντόπιους αρέσει τόσο πολύ που δεν θέλουν ποτέ να φύγουν από εδώ» για να συμπληρώσει και πάλι αμέσως μετά «επειδή δεν επιτρέπεται να φύγουν».

Αυτό είναι το συγκλονιστικό οδοιπορικό του :

Και αυτά είναι τα ιδιαίτερα γκράφιτι, γεμάτα συμβολισμούς που άφησε πίσω του.

170133-banksy-gaza_ipopgr

banksy2-gaza_ipopgr

 

banksy3-gaza-ipopgr