Η φωτογραφία ενός υπέροχου ροζιασμένου γέρικου λιόδεντρου τράβηξε το ενδιαφέρον της NASA και την χαρακτήρισαν Earth Science Picture of the Day (EPOD).

Την φωτογραφία τράβηξε ο χανιώτης φωτογράφος Χρήστος Κοτσάφτης.

Ελιά NASA Βούβες

Τι λέει στο post της η NASA; Διαβάστε τη μετάφραση:

“Αυτό το όμορφο αλλά βαθιά ροζιασμένο ελαιόδενδρο μπορεί και να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά της Κρήτης. Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2,000 ετών. Να σημειωθεί πως οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογούνται περίπου 3.000 χρόνια πριν.

Αυτό το υπέροχο δείγμα έχει μια περιφέρεια 41 ft (12.5 tm2).

Έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο φυσικό μνημείο της Ελλάδας.

Κλαδιά ελιάς από αυτό το αρχαίο χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου”

Οι φωτογραφίες είναι του Χανιώτη φωτογράφου Χρήστου Κοτσαύτη

Αν εντυπωσιαστήκατε και θέλετε να δείτε από κοντά το υπέροχο δέντρο, τότε αναζητήστε το νότια από το γραφικό Κολυμπάρι και σε απόσταση τριάντα περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων. Το λιόδεντρο βρίσκεται στο ημιορεινό χωριό Άνω Βούβες του Δήμου Πλατανιά και είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης αφού κατέχει τον τίτλο του αρχαιότερου καταγεγραμμένου ελαιόδεντρου στον κόσμο.

Το δέντρο έχει ως βάση του μια αγριελιά, που μπολιάστηκε από τον άνθρωπο στο μακρινό παρελθόν με την ποικιλία της μαστοειδούς ελιάς, την “τσουνάτη”.

Ελιά NASA Βούβες

Κοντά στο ξακουστό ελαιόδεντρο λειτουργεί το Μουσείο Ελιάς Βουβών, που φιλοδοξεί να φέρει τους πολυάριθμους έλληνες και ξένους επισκέπτες σε επαφή με την ελαιοκομική παράδοση της μεγαλονήσου.

Τι θα δείτε στο Μουσείο Ελιάς;

  • Εργαλεία ελαιοκαλλιέργειας και επεξεργασίας ξύλου
  • Μέσα συλλογής ελαιοκάρπου
  • Εργαλεία έκθλιψης ελαιοκάρπου
  • Μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς ελαιολάδου
  • Παραδοσιακά οικιακά σκεύη

όλα ψηφίδες του πολιτισμού της ελιάς που αναδεικνύουν πτυχές του καθημερινού βίου των κατοίκων της περιοχής και της Κρήτης εν γένει επί σειράν αιώνων.

 

Photographer: Kotsaftis Xristos