Μπορεί η απάντηση στο ερώτημα “γιατί φέρεσαι άσχημα στους γύρω σου” να βρίσκεται στην τσέπη σου; Είναι ικανή η απόκτηση χρημάτων να μετατρέψει μία ευγενική προσωπικότητα σε μία προσωπικότητα γεμάτη θράσος και αγένεια; Να σε κάνει να αρχίσεις να φέρεσαι άσχημα σε ανθρώπους του περιβάλλοντός σου που προηγουμένως τους σεβόσουν;

Ο κοινωνικός ψυχολόγος Πολ Πιφ, έχοντας αυτά τα ερωτήματα στο μυαλό του, ξεκίνησε ένα πείραμα στην πόλη του Λος Άντζελες το οποίο και διήρκεσε αρκετές ημέρες. Και δεν έπεσε έξω. Αυτό που κατόρθωσε να αποδείξει είναι ότι ναι, όσο πιο πλούσιος είναι κανείς, τόσο πιο αγενής είναι…

Τι έκανε λοιπόν: μαζί με τους συνεργάτες του κάθισαν στην άκρη ενός δρόμου και άρχισαν να περνούν την διάβασή του όποτε πλησίαζε αυτοκίνητο (πράγμα λίγο επικίνδυνο). Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., προτεραιότητα έχει σαφώς ο πεζός.

Παρακολούθησαν λοιπόν εκατοντάδες αυτοκίνητα για αρκετές μέρες, καταγράφοντας ποιος οδηγός σταματούσε και ποιος όχι. Έτσι, ο καθηγητής Πιφ παρατήρησε πως όσο αυξανόταν η αξία του αυτοκινήτου, τόσο αυξανόταν και η ευκολία που έδειχνε ο οδηγός για να παραβεί τον νόμο.

Με λίγα λόγια, οι οδηγοί ακριβών αυτοκινήτων (Lexus, BMW) σταματούσαν στις διαβάσεις πεζών, λιγότερο από τους οδηγούς πιο “δεύτερων” αυτοκινήτων.

«Κανένα από τα “φθηνά” αυτοκίνητα δεν παρέβη το νόμο, σε αντίθεση με σχεδόν το 50% των ακριβών αυτοκινήτων που το έκαναν», δήλωσε ο Πιφ.

Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η τάση του να βλέπει “σαν εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει” τους υπόλοιπους.

«Η μεγάλη περιουσία σε κάνει να είσαι επικεντρωμένος στις προσωπικές σου επιθυμίες. Τα χρήματα σε κάνουν να θεωρείς πως δεν έχεις ανάγκη τους συνανθρώπους σου και στην πραγματικότητα, σε απομονώνουν κοινωνικά. Όσο λιγότερα χρήματα έχει κάποιος, τόσο περισσότερο στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις προκειμένου να τα “καταφέρει”, ενώ οι πλούσιοι επιλέγουν την απομόνωση, γεγονός που τους στερεί την χαρά της συμμετοχής τους σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες».

Καταλαβαίνετε τι δείχνει αυτή η έρευνα για κάποιον που ζει στην Αθήνα, έτσι; Ότι όταν θα περπατάει σε διαβάσεις στο Κολονάκι ή στην Κηφισιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός…