Η γυναίκα της θρυλικής VJ Day ‘Kiss’ φωτογραφίας στην Times Square “έφυγε” απ’ τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Η γυναίκα που φιλάει τον ναύτη στην θρυλική πλέον φωτογραφία η οποία σηματοδοτείτ ο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Η  Greta Zimmer Friedman άφησε την τελευταία της πνοή σ’ένα νοσοκομείο του Richmond της Virginia όπου νοσηλευόταν για πνευμονία, σύμφωνα με τον γιο της Joshua Friedman.

Η Friedman ήταν μία 21 ετών βοηθός οδοντιάτρου όταν ο  George Mendosa την άρπαξε και την φίλησε στην Times Square στις 14 Αυγούστου του 1945, μόλις είχε ανακοινωθεί σε μια πινακίδα η παράδοση της Ιαπωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου.

Την φωτογραφία τράβηξε ο θρυλικός φωτογράφος Alfred Eisenstaedt και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life λίγες εβδομάδες αργότερα.

 

Ο γιος της Friedman δήλωσε στο CNN:

Η μητέρα μου είχε τόσες πολλές ιστορίες και τόσες πολλές εμπειρίες. Αυτή ήταν μία από τις πολλές

«Ξαφνικά, με άρπαξε ένας ναύτης» είχε δηλώσει στο Veterans History Project το 2005. «Δεν ήταν τόσο το ίδιο το φιλί. Ήταν μια περιχαρής πράξη».

Οι ταυτότητες των δύο στη φωτογραφία δημοσιοποιήθηκαν το 1980.

«Ο λόγος που άρπαξε κάποια ντυμένη σαν νοσοκόμα, ήταν πως ένιωθε ευγνώμων για το έργο των νοσηλευτών απέναντι στην περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου» είχε δηλώσει η Friedman.