Όταν ακούς την ατάκα, γραφεία που θα ήθελες να δουλεύεις, σου έρχεται στο μυαλό η Google ή το Facebook. Εμείς θα κάνουμε την ανατροπή και θα σου δείξουμε τα λατρεμένα γραφεία μας (οκ μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και της Google ή της Skype) που δεν είναι τόσο τετριμμένα!

Beats Electronics

Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τα κεντρικά γραφεία του Beats, στα δύο κτίρια του Λος Άντζελες τα οποία κάλυπταν 9.754 τετραγωνικά μέτρα οι άνθρωποι Bestor Architecture είχαν σαν στόχο να αφήσουν πίσω το διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο στυλ το οποίο είχε υιοθετηθεί στις εταιρείες της Νότιας Καλιφόρνιας τις τελευταίες δεκαετίες!

Με φωτεινές πινελιές μπλε, τιρκουάζ, κόκκινου χρώματος τα οποία βρίσκουμε και στο λογότυο της εταιρείας, οι αρχιτέκτονές έδωσαν  έναν κοσμοπολίτικο αέρα. «Πρόκειται για μια εξελιγμένη εταιρεία τεχνολογίας – αλλά με όρια που δεν της επιτρέπει να είναι παιδιάστικη», εξηγεί η Barbara Bestor, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας και συμπληρώνει: «Είναι συνειδητοποιημένοι και διεθνείς, και όχι απλώς μια ηχώ της Silicon Valley».

BEATS ELECTRONICS Location: Culver City, California Designed by: Bestor Architecture PHOTO: JASPER SANIDAD

Coca-Cola

Μπορεί το προϊόν να έχει ξεπεράσει τον αιώνα ύπαρξης του αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα γραφεία τους τα οποία είναι φρέσκα με μικρές λεπτομέρειες ιστορικές! Ο χώρος καταλαμβάνει 6131 τετραγωνικά μέτρα στα οποία μπορείς να βρεις open-plan γραφεία, flexible “hot” γραφεία, καφετέρια, ταράτσα και meeting rooms! Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο στεγάζονται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του ’20.

Το εντυπωσιακότερο κομμάτι των γραφείων είναι η κατασκευή ύψους 6.5 μέτρων στο  lobby, είναι τα 80,000 ακρυλικά παγάκια που φαίνεται να πέφτουν από το ταβάνι ενώ φωτίζονται από λαμπάκια LED. Το έργο υπογράφει ο Βρετανός καλλιτέχνης Stuart Haygarth.

COCA-COLA, Location: London, Designed by: MoreySmith, PHOTO: NIKHILESH HAVAL

Mojang

Όταν ζητήθηκε από τη Mojang, την εταιρεία που έφτιαξε το Minecraft κι πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Microsoft, να φτιάξει νέα γραφεία τη Στοκχόλμη το 2012 ζήτησε βοήθεια από το αρχιτεκτονικό γραφείο BSK Architecture.

Τα περισσότερα στοιχεία του γραφείου έχουν επιλεχθεί προσεκτικά ένα ένα από μικρές αγορές. Για παράδειγμα, το μεγάλο τραπέζι συσκέψεων από μαόνι, είναι κερωμένο και γυαλισμένο 18 φορές. Το γραφείο έχει διακοσμηθεί με ένα ποτ πουρί από κλασικά Βικτοριανά έπιπλα με επιρροές από men’s club και αρκετό χιούμορ!

MOJANG, Location: Stockholm, Designed byt: BSK Arkitekter, PHOTO: MOJANG

Wieden+Kennedy

Όταν η διαφημιστική εταιρεία Wieden+Kennedy επεκτάθηκε από έναν όροφο σε τρεις ήθελαν να είναι βέβαιοι πως το γραφείο τους θα αντιπροσωπεύει το ύφος της εταιρείας τους.

Για να γίνει πιο ζεστό το γραφείο οι αρχιτέκτονες έβαλαν ξύλινες λεπτομέρειες, καθίσματα από κούτσουρα και γυαλισμένο σκυρόδεμα, αλλά και κομψές πινελιές, για να καταστεί σαφές πως η εταιρεία έχει τις ρίζες της στο Empire State.

WIEDEN+KENNEDY, Location: New York City, Architect: WorkAC, PHOTO: © BRUCE DAMONTE