Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας έστησαν τα τηλεσκόπιa τους στην πλατεία Αριστοτέλους. Τοποθέτησαν τα ειδικά φίλτρα και άρχισαν να παρακολουθούν την έκλειψη του ηλίου, την πρώτη για το 2015.

Δεκάδες θεσσαλονικείς συγκεντρώνονται για να δουν κι αυτοί το εντυπωσιακό φαινόμενο με ασφάλεια είτε με τα ειδικά γυαλιά είτε με τα τηλεσκόπια. Και φυσικά οι Φίλοι Αστρονομίας τους εξηγούν τι είναι η έκλειψη ηλίου, πόσο ορατή είναι στην χώρα μας και όσα ακόμα θέλουν να μάθουν.

Η Σελήνη θα “σκεπάσει” εντελώς τον Ήλιο σήμερα, όμως η χώρα μας δεν θα βρίσκεται σε θέση να απολαύσει το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο.

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 10:39:44 με τον Ήλιο να βρίσκεται σε ύψος 41,4 μοιρών. Το μέγιστο της μερικής έκλειψης συμβαίνει στις 11:45:50, όπου η Σελήνη καλύπτει το 38% του ηλιακού δίσκου με τον Ήλιο στις 48 μοίρες ύψος. Το φαινόμενο τελειώνει στις 12:53:58.

Ολική θα είναι η έκλειψη μόνο σε σημεία του βόρειου Ατλαντικούς και μερική στις υπόλοιπες περιοχές που περιλαμβάνουν την Ευρώπη, την βόρειο Αφρική και την δυτική Ασία.

Τα τηλεσκόπια θα βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Λεωφόρου Νίκης) έως τη 1 το μεσημέρι.