Μπορεί καθημερινά να ακούς πολλά για τις συμπεριφορές που δέχονται τα ομοφυλόφιλα άτομα, πόσες φορές σου έχει τύχει όμως να νιώσεις πραγματική απέχθεια για τα λόγια κάποιου άλλου; Ένα συγκλονιστικό κοινωνικό πείραμα για την ομοφοβία δημιουργήθηκε από την ισπανική FELGBT κοινότητα, που προστατεύει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, με σκοπό να καταλάβουμε όλοι πώς είναι όταν κάποιος παίζει με τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι που βρίσκεται για ταξίδι στην Ισπανία ζητάει από περαστικούς να του μεταφράσουν ένα email του ιδιοκτήτη του hostel, όπου μένουν.

Στην αρχή το κλίμα είναι χαλαρό και όλοι οι Ισπανοί δέχονται με προθυμία να βοηθήσουν στη μετάφραση του email. Τα λόγια όμως χάνονται και οι λέξεις είναι αδύνατο να βγουν από το στόμα των ανθρώπων όταν φτάνουν στο σημείο του email που ο ιδιοκτήτης απευθύνεται με τα χειρότερα λόγια στο ομοφυλόφιλο ζευγάρι.

κοινωνικό πείραμα ομοφοβία

Οι αντιδράσεις ποικίλες. Κάποιοι απλά σιωπούν και αρνούνται να διαβάσουν παρακάτω, πόσο μάλλον να εκφράσουν το ομοφοβικό μήνυμα. Κάποιοι άλλοι δακρύζουν στο αντίκρισμα των απεχθών λέξεων που χρησιμοποιούνται προς το ζευγάρι.

“Είναι καλύτερα να πάτε σε κάποιο άλλο hostel”.

“Μην πάτε πίσω στο δωμάτιο και πηγαίντε με αυτό το χαρτί στην αστυνομία”.

Μπορεί να πρόκειται για πείραμα όμως οι αντιδράσεις των πολιτών είναι πέρα για πέρα αληθινές καθώς δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για κοινωνικό πείραμα. Μπορεί να πρόκειται για πείραμα, όμως αυτά συμβαίνουν καθημερινά. Τα λόγια του ξενοδόχου είναι μόνο ένα δείγμα της αισχρής καταπάτησης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Παιδιά και έφηβοι υφίστανται bullying λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Ζευγάρια προσπαθούν να κλείσουν τον έρωτά τους στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού γιατί έξω από αυτό τα δικαιώματά τους παύουν να υπάρχουν. Και μην ξεχνάτε, πως πολλές φορές οι λέξεις πονάνε πιο πολύ.