Εκατοντάδες θεσσαλονικείς άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρά τον βροχερό καιρό.

Πολλοί συνόδεψαν τα παιδιά τους και ήθελαν να τα καμαρώσουν να παρελαύνουν. Όλοι ήθελαν να τιμήσουν την εθνική μας επέτειο. Σε όλο το μήκος της παραλιακής υπήρχε κόσμος με ομπρέλες στα χέρια, καθώς και σημαιάκια.

Αντίθετα, ελάχιστοι ήταν οι αστυνομικοί και μάλιστα χωρίς κράνη, γκλομπ και ασπίδες. Ήταν διακριτική η παρουσία τους και περιοριζόταν κυρίως στα αριστερά και τα δεξιά της εξέδρας των επισήμων. Σ’ αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχαν κλούβες των ΜΑΤ στο χώρο της παρέλασης.
Τα κιγκλιδώματα αντικαταστάθηκαν με ένα σχοινί που διαχώριζε τον χώρο της παρέλασης από τον χώρο όπου μπορούσε να την παρακολουθήσει το κοινό.

Τυχεροί ήταν όσοι μένουν επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς απήλαυσαν την παρέλαση από το μπαλκόνι τους. Μάλιστα αρκετοί είχαν τοποθετήσει σ’ αυτά ελληνικές σημαίες.

Η παρέλαση ξεκίνησε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν οι απόγονοι των Μακεδονομάχων, οι γυναίκες του Ερυθρού Σταυρού, οι εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου,
πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις με εθνικές ενδυμασίες και τα στρατιωτικά τμήματα, πεζοπόρα και μηχανοκίνητα.

Για πρώτη φορά πήρε μέρος στην παρέλαση και ένα… μουσείο! Το Κινητό Μουσείο του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων, παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Όλοι χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό και τους επισήμους. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Η εξέδρα των επισήμων, η ίδια που υπήρχε και στις προηγούμενες παρελάσεις, στήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά στο Γερμανικό Προξενείο, στο οποίο ήταν μεσίστιες οι σημαίες της Γερμανίας και της ΕΕ ως ένδειξη πένθους για το αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης και λίγο πριν γευτούν οι θεσσαλονικείς τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά, απόλαυσαν την μπάντα του Γ΄Σώματος Στρατού να παιανίζει πέρα από εμβατήρια, δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια. Και όλα αυτά, βηματίζοντας στο ρυθμό του κάθε τραγουδιού και σε διάφορους σχηματισμούς.