Την πρώτη σαλάτα που καλλιεργήθηκε εκτός Γης πρόκειται να γευτούν σήμερα Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η NASA, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να παράσχει μία εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας στους αστροναύτες που πραγματοποιούν μακροχρόνιες αποστολές στο διάστημα, έφτιαξε ένα μποστάνι, από το οποίο αναμένεται οι αστροναύτες της Αποστολής 44 (ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι και τα άλλα μέλη του πληρώματος, ο Γκενάντι Παντάλκα και ο Μιχαήλ Κορνιένκο) να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μαρούλι!

marouli-diastima-nasa (5)

Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για τον τομέα της κηπουρικής σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Το πρώτο από τα ζαρζαβατικά που παράχθηκαν στα πλαίσια του πειράματος της NASA με την ονομασία Veg-0,  είναι ένα κόκκινο μαρούλι. Οι διαστημικές σαλάτες κρίθηκαν κατάλληλες για κατανάλωση αφού τα πρώτα φυτά που παράχθηκαν στον ISS μεταφέρθηκαν πέρσι στη Γη και εξετάστηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν ασφαλή για τον άνθρωπο.

marouli-diastima-nasa (1)

Τα λαχανικά έχουν αναπτυχθεί μέσα σε ένα ειδικό χώρο του Σταθμού, με την ονομασία «Veggie» ειδικά σχεδιασμένο για να προσομοιώνει τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών στην επιφάνεια της Γης.

marouli-diastima-nasa (2)

Το πείραμα είναι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης αποστολής έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος σταθερών συνθηκών στην αποστολή της ΝΑSA προς τον Αρη. Το διαστημικό μποστάνι θα μπορούσε να παράγει τα απαραίτητα λαχανικά για τους ανθρώπους που θα κληθούν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Θα μπορέσει να προσφέρει παράλληλα και μια εναλλακτική λύση στην πακεταρισμένη τροφή της NASA, η οποία μπορεί να διατηρηθεί το πολύ για τρία χρόνια.

marouli-diastima-nasa (4)

Τα αντιοξειδωτικά του διαστήματος

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά όπως οι ντομάτες, τα μύρτιλλα ή τα μαρούλια αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών” υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρέι Γουίλερ, ο υπεύθυνος του προγράμματος της NASA για την ανάπτυξη τεχνικών που θα επιτρέπουν τη διατήρηση συνθηκών ζωής στο διάστημα. “Το να έχουμε φρέσκα τρόφιμα στο διάστημα μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα για τους αστροναύτες αλλά και να τους παράσχει κάποιου είδους προστασία απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία”, πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο από το διαστημικό μποστάνι:

“Πιστεύω ότι τα συστήματα καλλιέργειας φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας θα καταστούν σημαντικά στοιχεία σε όλα τα μελλοντικά μακρινά ταξίδια στο διάστημα”, είπε η Γκιόγια Μάσα, η οποία ασχολείται με τις έρευνες αυτές στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. “Όσο περισσότερο απομακρύνονται οι άνθρωποι από τη Γη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη να καλλιεργούν φυτά για να τρέφονται και για να παράγουν οξυγόνο”, συνέχισε.