Όταν το θαύμα της φύσης αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, τότε είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για το εξαιρετικά επιβλητικό project της φωτογράφου Moa Karlberg από τη Σουηδία, η οποία αποτυπώνει στις ασπρόμαυρες λήψεις της την αγωνία και την έκσταση στα πρόσωπα των γυναικών κατά την ώρα της γέννας.
H Karlberg αποφάσισε να απαθανατίσει γυναίκες από την Σουηδία μέχρι την Τανζανία κατά τη διάρκεια του τοκετού τους, μένοντας πολλές φορές κοντά στις μέλλουσες τις μητέρες από δέκα λεπτά έως 18 ώρες, προκειμένου να επισημάνει τις διαφορές στα συστήματα υγείας και στην ιατροπεριθαλπτική φροντίδα μεταξύ Ευρώπης κι Αφρικής.

 

Moa Karlberg (2)

Η ίδια δηλώνει σχετικά με την εμπειρία της:

Ενώ στην Ευρώπη οι μητέρες εκμεταλλεύτηκαν παυσίπονα και μια ικανοποιητική ιατρική βοήθεια, οι γυναίκες στην Τανζανία ήταν σε κλινικές που στερούνται βασικών ιατρικών προμηθειών πρώτης ανάγκης όπως είναι οι μονάδες αίματος, την ίδια στιγμή που δεν υπήρχαν πουθενά κοντά τους εκπαιδευμένες μαίες .

Moa Karlberg (1)

 

Όμως, παρά τις δραματικά διαφορετικές περιστάσεις, η Karlberg υπογραμμίζει:

Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές ομοιότητες στις εκφράσεις των γυναικών. Όλες φαίνονται να περνάνε από τις ίδιες φάσεις, ακόμα και αν οι Σουηδές χρησιμοποιούν παυσίπονα και φάρμακα στα οποία οι περισσότερες γυναίκες στην Τανζανία δεν έχουν πρόσβαση.

Moa Karlberg (3)

Η σουηδικής καταγωγής φωτογράφος επισημαίνει τονίζοντας την κατάσταση ανισότητας μεταξύ των δύο ηπείρων στο ζήτημα των μητρικών θανάτων:

Είναι προφανές πως όταν προκύψουν επιπλοκές πως οι εξωτερικές ανισότητες γίνονται πιο εμφανείς. Πολλές κλινικές στην Τανζανία δεν διαθέτουν το προσωπικό, τους πόρους και τον εξοπλισμό, φάρμακα, προμήθειες αίματος ή τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές για τη φροντίδα των νεογνών. Οι γυναίκες στην Αφρική αντιμετωπίζουν κάθε είδους τοκετού επικίνδυνου ή μη, μακριά από κάθε κλινική και ιατρική επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού. Και αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες για τον αυξημένο αριθμό μητρικών θανάτων στην Αφρική.