Το μεγάλο Banyan είναι ένα δέντρο που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καλκούτα στην Ινδία και είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα μεσαίο εμπορικό κέντρο. Το συγκεκριμένο δέντρο μοιάζει με ολόκληρο δάσος όταν το κοιτάς από μακριά καθώς απλώνεται σε έκταση περίπου 14.000 τ.μ. ακυρώνοντας στην κυριολεξία την φράση που λέμε «κοιτάς το δέντρο και όχι το δάσος», μιας και στη συγκεκριμένη περίπτωση το δάσος και το δέντρο είναι το ίδιο πράγμα.

Οι 3,500 εξωτερικές ρίζες του μοιάζουν με ξεχωριστά δέντρα σύμφωνα με τους Times της Ινδίας και οι επισκέπτες χρειάζεται να περπατήσουν περίπου 3 χιλιόμετρα περιμετρικά από αυτό για να το δουν ολόκληρο. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το γεγονός πως αυτό το δέντρο είναι ακόμα ζωντανό αποτελεί θέμα προς μελέτη.

india-2

Το  μεγάλο Banyan υπολογίζεται πως είναι σήμερα 250 χρονών. Το 1925 είχε χτυπηθεί από κεραυνό με αποτέλεσμα να ασθενήσει και να χρειαστεί να του κόψουν μεγάλο μέρος του κορμού του, οδηγώντας στη δημιουργία αναρίθμητων κλαδιών που απλώνονται γύρω από το δέντρο. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές για το δέντρο σε κάποια ταξιδιωτικά βιβλία πως χτυπήθηκε από δύο κυκλώνες το 1884 και το 1886.

Εκτός από το γύρο του δέντρου, έχει χτιστεί και ένας δρόμος 330 μέτρων που περνά από τη μέση του δέντρου κι έτσι οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και μέσα από το δέντρο-δάσος. Δες από μόνος σου τις φωτογραφίες και θα καταλάβεις κι εσύ πως είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δέντρο στον κόσμο.

Photos: bussinessinsider