Θυμάσαι το Excel; Αυτό το πρόγραμμα των Windows, με το οποίο κάνεις υπολογισμούς. Αν το πέτυχες στα σχολικά σου χρόνια, λογικά δεν το συμπαθείς και ιδιαίτερα, αφού ήταν το μόνο βαρετό στοιχείο στο μάθημα των υπολογιστών. Κατά τα άλλα, το έχεις αφήσει πίσω αρκετά χρόνια -στο σεμινάριο που έκανες στη δουλειά, σε εκείνο το μάθημα της σχολής ή στα μαθήματα του ECDL. Εκτός αν είσαι λογιστής ή manager και το χρησιμοποιείς για εργασιακούς λόγους. Και πάλι, όμως, σίγουρα το έχεις συνδέσει με κάποια βαρετή διαδικασία που σχετίζεται με οικονομικά, πράξεις και υπολογισμούς.

Λάθος! Γιατί από ό,τι φαίνεται εδώ κατάφερε ο κύριος της φωτογραφίας, που δεν είναι και στην πρώτη του νιότη να το χρησιμοποιήσει διαφορετικά, δεν θα κατάφερνες εσύ;

Excel

Για την ακρίβεια ο Ιάπωνας Tatsuo Horiuchi έμαθε να χρησιμοποιεί υπολογιστή το 2000 και αποφάσισε να πειραματιστεί στη δημιουργία ψηφιακής τέχνης. Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε κάποιο από τα δημοφιλή προγράμματα σχεδιασμού, όπως το Photoshop ή το Illustrator, αλλά το Excel! Το Excel έχει μια λειτουργία που ονομάζεται Auto Shape και επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώνουν αυτοσχέδια αντικείμενα στο υπολογιστικό φύλλο. Κάθε σχέδιό του, επομένως, είναι γεμάτο από αυτά τα πάτερν! Ο Horiuchi τράβηξε την προσοχή του κοινού, όταν το 2006 κέρδισε ένα διαγωνισμό σχεδιασμού με το εργαλείο Excel Autoshape. 

«Δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ το Excel στη δουλειά, αλλά έβλεπα τους συναδέλφους μου να κάνουν γραφικά με αυτό και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να ζωγραφίσω», είπε ο καλλιτέχνης.

Τα σχέδια του Horiuchi έχει εκτεθεί σε κάποιες τοπικές εκθέσεις και επίσης στο Gunma Museum of Art.

Photos: popcultivity.com