Όλοι γνωρίζουμε τα πασίγνωστα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, τις αντίκες και τα περίεργα παλιά αντικείμενα που πεθαίνουμε να μάθουμε από που προήλθαν και σε τι χρησιμεύουν. Τα πήραμε λοιπόν ένα ένα με την σειρά, μπαίνοντας μέσα και ρωτώντας την εξής ερώτηση: Ποια είναι τα πιο πολύτιμα -σπάνια αντικείμενα που έχετε στο παλαιοπωλείο σας;  Λένε ότι σε αυτά τα μαγαζιά μπορείς να βρεις θησαυρούς. Ε, το iPop τους βρήκες και στους παρουσιάζουμε!

Παλαιοπωλείο “Το Ενθύμιο”

Ο κύριος Μανώλης Τζώρτζης με πολύ περηφάνια μας παρουσίασε πέντε από τα πιο σπάνια αντικείμενα του. Πρώτο πρώτο, μας έδειξε αυτό το χτενάκι, το οποίο είναι φτιαγμένο από ασήμι και χρονολογείται πριν από το 1821, οπού χρησιμοποιόταν από τους πολεμιστές του 21’ για να χτενίζουν το μουστάκι τους. Το ενδιαφέρον κομμάτι του συγκεκριμένου αντικειμένου είναι ότι στο πάνω μέρος είναι κούφιο και από το άνοιγμα στην κορυφή βάζανε ειδική βαφή (μαντέκα) με την οποία βάφανε το μουστάκι τους. Το κόστος του υπολογίζεται στα 800 ευρώ.

Το δεύτερο αντικείμενο είναι σίγουρα πάθος πολλών συλλεκτών αφού τέτοια ρολόγια τσέπης πρωταγωνιστούν σε πολλές ταινίες! Είναι του 1900, έχει φτιαχτεί από αλπακά και σμάλτο και κοστίζει 350 ευρώ.

Αμέσως μετά μας έδειξε μια κερματοθήκη, επίσης από το 1800, φτιαγμένη από ασήμι και σμάλτο.

Ένα από τα πιο ενδιαφέρον αντικείμενα, ήταν και μια μπομπονιέρα! Μα θα μου πεις πώς γίνεται μια μπομπονιέρα από γάμο να είναι τόσο σπάνια και τόσο ακριβή; Όταν είναι από το γάμο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας και είναι φτιαγμένη από ασήμι γίνεται! Κοστίζει 600 ευρώ.

Το τελευταίο αντικείμενο δεν έχει τόσο μεγάλο κόστος, είναι όμως ένα από τα αγαπημένα του Κύριου Μανώλη το οποίο και εμείς αγαπήσαμε. Το συγκεκριμένο ξύλινο σκυλάκι, είναι ρολόι του οποίου τα μάτια γυρίζουν κυκλικά σύμφωνα με την ώρα.

Παλαιοπωλείο “Νίκος Βλάχος-Antiques”

Σε αυτό το παλαιοπωλείο βρίσκεται το πιο ακριβό από όλα τα αντικείμενα που βρήκαμε και κοστίζει 4000 ευρώ. Ονομάζεται “Ο έρωτας και η ψυχή” και είναι ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Έχει φτιαχτεί από μάρμαρο πριν από 100 χρόνια.

Το πρώτο αντικείμενο που μας υπέδειξε ο κύριος Βλάχος ήταν αυτό το τηλέφωνο το οποίο κατασκευάστηκε το 1918 από την πασίγνωστη πλέον εταιρία ηλεκτρικών Ericsson. Κοστίζει 700 ευρώ και δουλεύει κανονικότατα.

Το επόμενο αντικείμενο ίσως σου φανεί κάπως κλασσικό αλλά δεν είναι! Aυτό οφείλεται στην παλαιότητά του που χρονολογείται πριν το 1900. “Ραδιόφωνο σαν και αυτό δεν θα ξαναδείτε!”, μας διαβεβαίωσε!

Τώρα, εδώ σε θέλω, έχεις δει τόσες ταινίες που η κοπέλα, συνήθως αναπολεί το παρελθόν και βγάζει τα παλιά βίντεο φιλμ, τα τοποθετεί σε εκείνους τους τεράστιους, παλιούς προτζέκτορες και ξεκινάει τα κλάματα, όμως με τι βιντεοκάμερα έχουν τραβηχτεί αυτά; Ιδού! Είναι τόσο μεγάλη για να χωράει το φιλμ και υπάρχει από το 1950.

Όπως βλέπεις το συγκεκριμένο ρολόι υπάρχει από το 1094. Νομίζουμε αυτό τα λέει όλα από μόνο του.

Παλαιοπωλείο “Σ. & Π. ΡΟΓΚΟΤΗΣ”

Το δεύτερο ακριβότερο κομμάτι της συλλογής μας κοστίζει 3000 ευρώ και είναι ένας από τους θυρεούς του τέως βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας. Χρονολογείται κάπου στον 16ο αιώνα και ήρθε στα χέρια του κύριου Ρογκότη μέσα από δημοπρασία που διηξηλθει στο εξωτερικό.

Αυτά είναι τα 11 πιο σπάνια αντικείμενα και μπορείς φυσικά να τα κάνεις δικά σου με μια βόλτα στο Μοναστηράκι. Τι περιμένεις;