Με την πρώτη ματιά θα ορκιζόσουν ότι πρόκειται για παλιούς, βρώμικους πίνακες…ή ότι έχει γίνει κάποιο τρομακτικά μεγάλο ατύχημα αλλά αν δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία θα καταλάβεις πως η πραγματικότητα θα σε αφήσει με το στόμα ανοικτό! Ακόμα κι αν η ανάλυση της τέχνης δεν είναι ένα πάθος σου, είναι δύσκολο να μην απολαύσεις τα δημιουργήματα της Valerie Hegarty.

Η καλλιτέχνης δημιουργεί μέσα από κατεστραμμένα αντικείμενα και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο! Οι Σάπιοι πίνακες, όπως αποκαλεί τα έργα που κατασκευάζει μπορούν να “μιλήσουν” σχεδόν στον οποιοδήποτε –ακόμη και αν δεν είσαι σίγουρος για το τι σου λένε…κάτι σου λένε!

Η αντιπαράθεση των φυσικών εικόνων (τα κλαδιά των δέντρων) και παραδοσιακά έργα τέχνης είναι εκπληκτική.  Για τη Valerie Hegarty, η χαρά της δουλειάς της έγκειται στην καταστροφή του και όχι την κατασκευή των έργων! Η πρακτική της επικεντρώνεται στην πολιτική του Αμερικάνικου μύθου και οι καμβάδες της ή τα γλυπτά της αναπαράγουν εμβλήματα των συνοριακών ηθών – έπιπλα αποικιοκρατίας, αντίκες πιάτα, και ηρωικούς πίνακες των τοπίων και εθνικών στοιχείων μόνο για να τους γκρεμίσει από συσκευές που συνδέονται με την ιστορική σημασία τους.