Έχεις παρατηρήσει ποτέ αυτά τα σπίτια στην Αθήνα τα οποία καμουφλάρονται κάτω από αμέτρητα φύλλα κισσού; Η την πανέμορφη βουκαμβίλια που τόσο όμορφα αγκαλιάζει την κεντρική είσοδο του γείτονά σου; Ξεχωρίζουν ευχάριστα στην τσιμεντούπολη!

Ε, λοιπόν, αυτή είναι μια ακόμη από τις μαγικές εικόνες της Αθήνας, που από ότι φαίνεται προσπαθούν ακόμα και οι μεγαλύτεροι αρχιτέκτονες τις εποχής μας να την ενσωματώσουν μέσα στα σχέδια τους για τους ουρανοξύστες του μέλλοντος.

Τα “Green Buildings” όπως ονομάζονται ή αλλιώς πράσινα κτίρια, έχουν ως σκοπό την αύξηση ποσοστού πρασίνου μέσα στους τσιμεντένιους κόσμους τους και την επαναφορά της φύσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε κτίρια με εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά, στο εξωτερικό, από το οποίο προέρχονται οι παρακάτω φωτογραφίες, έχουν απογειώσει την τέχνη του πράσινου κτιρίου.

Οι 4 photos από: industrytap.com, daniel-libeskind.com, ibtimes.com, stefanoboeriarchitetti.net

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Νότια Κορέα, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να βρουν λύσεις για να συνδυάσουν το υψηλής αισθητικής design με την περιβαλλοντικά φιλική αρχιτεκτονική, τηρώντας τις αρχές της βιωσιμότητας.

Αν και οι προτάσεις που μας έρχονται από το εξωτερικό είναι πιο ολοκληρωμένες και εντυπωσιακές (προϋποθέτουν και το ανάλογο budget), τα κτίρια της πράσινης Αθήνας, εκτός από εξαιρετικές πηγές οξυγόνου, είναι το στοιχείο έκπληξης (και ελπίδας) που μας αναλογεί στο αστικό τοπίο…