Εν όψει του μεγάλου αγώνα εστιάζουμε στην «ελληνική πλευρά» της Κόστα Ρίκα, τρεις πόλεις που θυμίζουν Ελλάδα! Η πόλη Γκρέσια (Grecia, Ελλάδα στα Ισπανικά) είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού στην επαρχία της Αλαχουέλα.

Αν και η πόλη δεν κατοικείται από ‘Ελληνες, τα αρχιτεκτονικά της στοιχεία φέρνουν την Ελλάδα στην Κόστα Ρίκα! Στην έξοδο για την πόλη Grecia της Λεωφόρου Pan America, σε υποδέχεται μια συλλογή από κορινθιακούς κίονες. Στο κέντρο, πίσω από το Δημαρχείο της πόλης, βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica, με μια προτομή του Αριστοτέλη, η  οποία είναι προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997. Στην είσοδό της υπάρχει μια επιγραφή που γράφει «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα», καθώς και μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα.

Η πόλη Γκρέσια (Grecia) είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού στην επαρχία της Αλαχουέλα και έχει πληθυσμό περίπου 15.457 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 999 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στους πρόποδες της Κεντρικής Cordillera και στο ανατολικό άκρο της Κοιλάδας Valle Central., 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ.

Τι κάνει η Ελλάδα στην Κόστα Ρίκα ;

H Grecia ιδρύθηκε επίσημα στις 27 Απριλίου του 1838 και ανακηρύχθηκε πόλη στις 6 Αυγούστου του 1903. Υπάρχουν 3 εκδοχές για το λόγο που πήρε το όνομα Ελλάδα:

  1. Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας José Rafael de Gallegos Αlvarado, γνωστός φιλέλληνας, αποφάσισε να δώσει στην νεοϊδρυθείσα πόλη το όνομα Grecia (Ελλάδα), επηρεασμένος από την ελληνική επανάσταση.
  2. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν συνάντηση το 1826 για να αποφασίσουν το όνομα. Κατά τη συνεδρίαση ένας από τους κατοίκους, ο Juan Lara Zamora πρότεινε η περιοχή να ονομαστεί Grecia προς τιμήν της ευρωπαϊκής χώρας που είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821, συμβολικά επειδή και οι κάτοικοι θα έκαναν μια νέα αρχή.
  3. Η περιοχή προσδιοριζόταν γεωγραφικά από ένα αγρόκτημα που είχε γίνε γνωστό με το όνομα Grecia, το οποίο ανήκε στον Juan Lara Zamora.

Το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης είναι η εκκλησία Iglesia de la Nuestra Señora de las Mercedes που είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από προκατασκευασμένα ελάσματα χάλυβα σε ασυνήθιστο βαθύ κόκκινο χρώμα. Μάλιστα, ένας αστικός μύθος λέει ότι η εκκλησία ήταν δώρο κάποιας ξένης χώρας στην Ελλάδα, αλλά από λάθος κατέληξε στην πόλη Grecia, λόγω συνωνυμίας!

Η πόλη είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός λόγω της μόνιμης έκθεσης «World of Snakes» στην οποία παρουσιάζονται 50 είδη ερπετών από όλο τον κόσμο.

Η Αθήνα και η Σπάρτη της Κόστα Ρίκα

Η Ελλάδα στην Κόστα Ρίκα δεν είναι το μόνο γνώριμο ελληνικό όνομα… Υπάρχει, επίσης, μια πόλη με το όνομα Atenas με 8.000 κατοίκους. Πάλι, ο αστικός μύθος λέει ότι ο φιλέλληνας Jose Rafael Gallegos Alvarado είναι υπεύθυνος για το ελληνικό όνομα, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Τρίτη πόλη της Costa Rica με όνομα εμπνευσμένο από την Ελλάδα, η Esparza που όταν ιδρύθηκε το 1851 ονομαζότανε Sparta. Με το πέρασμα του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς το όνομά της μετατράπηκε σε Esparza.