Χθες Τρίτη 8/7/14 παρουσιάστηκε η Όπερα αλά Γκρέκα από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε μια ανοιχτή για το κοινό συναυλία έκπληξη στους Στύλους του Ολυμπίου Διός! Αν ήσουν ένας από αυτούς που δεν κατάφεραν να την απολαύσουν, μην στεναχωριέσαι καθώς ο φωτογραφικός φακός του ipop βρέθηκε εκεί και σε μεταφέρει μαζί του!

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων καλλιτεχνικής εξωστρέφειας! Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη, με ανθρώπους κάθε ηλικίας να καταφθάνουν στο χώρο από νωρίς για να αποκτήσουν ένα από τα δελτία εισόδου! Μέσα στα θετικά της βραδιάς ήταν πως το κοινό ήταν απόλυτα αφοσιωμένο στο μαγευτικό θέαμα της όπερας σε συνδυασμό με τη θέα ενώ αν θέλαμε να βρούμε ένα αρνητικό στη βραδιά ήταν πως αρκετοί ήταν εκείνοι που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τη συναυλία εξαιτίας του ότι από πολύ νωρίς είχαν εξαντληθεί τα δελτία!

Με φόντο την Ακρόπολη, καταξιωμένοι μονωδοί και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμήνευσαν άριες, ντουέτα και χορωδιακά στα ελληνικά! O Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι, η Κάρμεν και οι Αλιείς Μαργαριταριών του Μπιζέ, η Τραβιάτα, ο Μάκμπεθ, ο Ναμπούκκο και ο Οθέλλος του Βέρντι κ.ά. Ενδεικτικά το «La donne è mobile» από τον Ριγολέττο του Βέρντι έχει μεταφραστεί ως «Φτερό στον άνεμο».

Μιας και έως τη δεκαετία του ’70 όλες οι όπερες παρουσιάζονταν στην ελληνική γλώσσα, η Όπερα αλά Γκρέκα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο οποίο υπάρχουν εξαιρετικές μεταφράσεις λιμπρέτων όλων των διάσημων έργων στην ελληνική γλώσσα.

Στην βραδιά συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) οι καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ: Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Καβράκος, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Αντώνης Κορωναίος, Μαρία Μητσοπούλου, Δημήτρης Πλατανιάς, Γιάννης Χριστόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση υπέγραψε ο Aγαθάγγελος Γεωργακάτος ενώ την ενορχηστρωτική προσαρμογή ο Γιάννης Μπελώνης.