Αυτοί που σίγουρα δεν συμμετέχουν στην αργία του Αγίου Πνεύματος, είναι οι αστροναύτες. Συνεχίζουν τις αποστολές τους και στέλνουν απίστευτες διαστημικές φωτογραφίες με εντυπωσιακές όψεις του πλανήτη μας ή του σύμπαντος… Οι παρακάτω φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το European Space Station μέσα στην εβδομάδα που έκλεισε χθες.

Το πολύχρωμο σύμπαν

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβαν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα που έχει ληφθεί ποτέ του εξελισσόμενου σύμπαντος – και ταυτόχρονα μια από τις πιο πολύχρωμες. Ultraviolet_Coverage_of_the_Hubble_Ultra_Deep_Field-ipopgr

Ανάγλυφη χερσόνησος

Μια άποψη της χερσονήσου Banks στη Νέα Ζηλανδία, όπως φωτογραφήθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τον αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Alexander Gerst. Έφτασε στο διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-13M, στις 29 Μαΐου 2014.

διαστημικές φωτογραφίες

Ο θάνατος ενός αστέρα

Τα αστέρια πεθαίνουν με μια έκρηξη, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες μάζας και ενέργειας στο διάστημα. Αυτές οι εκρήξεις δημιουργούν υπολείμματα φούσκας που επεκτείνονται στο διαστρικό διάστημα. Στο επίκεντρο των φυσαλίδων βρίσκονται μικρά, πυκνά άστρα νετρονίων ή μαύρες τρύπες, τα απομεινάρια από κάτι που κάποτε έλαμπε σαν αστέρι. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει μια ασυνήθιστη σκηνή, που περιλαμβάνει τόσο ένα έντονα μαγνητισμένο, περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων – γνωστό ως πάλσαρ – όσο τον κοσμικό μανδύα του, τα ερείπια της έκρηξης που δημιουργούνται. Η διάχυτη μπλε λάμψη στο κέντρο της φούσκας σε αυτή την εικόνα αντιπροσωπεύει την εκπομπή ακτίνων-Χ από το πάλσαρ και από το θερμό αέριο που γεμίζει την επέκταση της φούσκας.

 διαστημικές φωτογραφίες

Άνοιξη στην Ευρώπη

Αυτή η εικόνα της Ευρώπης είναι μια σύνθεση εικόνων Proba-V από 1 έως 10 Μαΐου 2014. Η συσκευή Proba-V, η οποία εγκαινιάστηκε πριν ένα χρόνο, χαρτογραφεί την ανάπτυξη της βλάστησης σε όλο το πλανήτη, κάθε δύο μέρες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων, της διαθεσιμότητας υδάτινων πόρων και την πορεία ερημοποίησης και αποψίλωσης των δασών.

διαστημικές φωτογραφίες

Φούξια στο διάστημα;

H εικόνα προέρχεται από μια ομάδα γαλαξιών που είναι γνωστή με το Bullet Group. Το θερμό αέριο, που απεικονίστηκε με τον XMM-Newton της ESA, χωρίζεται από την υπόλοιπη μάζα τη ομάδας, η οποία αποτελείται από γαλαξίες, καθώς και σκοτεινή ύλη.

 διαστημικές φωτογραφίες

Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Ο αστροναύτης της ESA Alexander Gerst έκανε tweet αυτή την εικόνα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τέσσερις ημέρες μετά την άφιξή του στο φυλάκιο του διαστημόπλοιου Σογιούζ. Το μήνυμά του ήταν απλώς «Το σπίτι μου για έξι μήνες»

διαστημικές φωτογραφίες

Photos: esa.int