Σου παίρνει λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσεις τι βλέπεις… Είναι μέχρι το μάτι να αναγνωρίσει το φως ως ύλη. Τότε βλέπεις υπέροχα γλυπτά: μια καρέκλα, έναν μπασκετμπολίστα, μία γόβα, ένα κουτί, ένα όπλο… Αλλά όταν ξημερώσει, στο φως της ημέρας, βλέπεις μόνο άψυχα σύρματα, άτακτα τοποθετημένα… Η τέχνη του φωτός, της οφθαλμαπάτης, της γλυπτικής; Όλα μαζί και λίγη φαντασία…

Ο Larry Kagan είναι ένας γλύπτης που χρησιμοποιεί σύρμα, το φως και τη σκιά που πέφτει ως δημιουργικά μέσα. Δημιουργεί γλυπτά φτιαγμένα από σκιές και σύρμα. Ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν καθηγητής τέχνης στο Rensselaer Polytechnic Institute στο Troy της Νέα Υόρκης. Εκπροσωπείται από την γκαλερί τέχνης Hirschl & Adler Modern στη Νέα Υόρκη.

“Είμαστε περισσότερο ή λιγότερο ενήμεροι για την παρουσία των σκιών, αφού λένε κάτι για το περιβάλλον μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τις βλέπουμε – εκτός αν επιστήσουμε την προσοχή στον εαυτό τους σε αυτές λόγω κάποιας άγνωστης ή απροσδόκητης συμπεριφοράς. Η πρόκληση για μένα ήταν να προκαλέσω τους θεατές να δουν πραγματικά τη σκιά και όχι μόνο το σύρμα. Το βάρος της αφήγησης άρχισε να μετατοπίζεται στη σκιά. Όσο περισσότερο περιεχόμενο μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα μάτια στη σκιά, τόσο περισσότερο χρόνο και προσοχή δαπανούσαν για την διερεύνηση των στοιχείων του … “, δηλώνει ο ίδιος ο γλύπτης.

Πριν και μετά τη σκιά

Γόβα στιλέτο και κανίς

Photos: larrykagansculpture.com