«Το τέρας» του Γιάννη Θ. Οικονομίδη είναι η παράσταση που πρέπει σίγουρα να δεις, αν σ΄αρέσει να έρχεσαι αντιμέτωπος με όλα όσα κρύβεις μέσα σου. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους φόβους και να καταλάβεις πόσο εύκολα οι καταστάσεις από απλές, μπορεί να γίνουν περίπλοκες.

Η bar theater παράσταση, Το τέρας, πραγματεύεται τη σχέση ενός ζευγαριού που από φυσιολογική, μετατρέπεται σε εφιαλτική.

Όλα αλλάζουν όταν ο 4χρονος γιος του ζευγαριού κλειδώνει την εξώπορτα του διαμερίσματος και πετά τα κλειδιά στο φωταγωγό. Οι γονείς του εγκλωβίζονται! Θέλουν να ξεφύγουν και ψάχνουν τρόπους να το κάνουν. Τότε, το «παιχνίδι» των καταστάσεων ξεκινά. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους. Είναι η μόνη επιλογή που έχουν.

Οι ηθοποιοί της σύγχρονης και παράλληλα ιδιαίτερης παράστασης, Το Τέρας, αλλά και ο σκηνοθέτης της μίλησαν στο iPop.gr και εξήγησαν γιατί πρέπει να την δούμε από κοντά.

  1. Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο έργο του Γιάννη Θ. Οικονομίδη, ώστε να το ανεβάσετε;
  2. Ιορδάνης Καλέσης (Σκηνοθέτης): Το έργο είναι εξαιρετικό. Είναι βασικό πως ο πρωταγωνιστής της παράστασης, δεν εμφανίζεται ποτέ! Πρόκειται για τον 4χρονο γιο ενός του ζευγαριού, που στην κυριολεξία τους κάνει το βίο, αβίωτο. Βέβαια, εμείς στη σκηνή βλέπουμε μόνο τα αποτελέσματα των σκανδαλιών του μικρού και επίσης  συνειδητοποιούμε πόση μεγάλη είναι η ευθύνη αυτών που έχουν επωμιστεί την διαπαιδαγώγησή του. Η συναρπαστική πλοκή του έργου και κυρίως το θέμα του ήταν αυτά τα οποία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και έτσι σκέφτηκα  αμέσως  πως  θα ήθελα να το δω να παίζεται στη σκηνή.
  3. Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε οι θεατές θέλουν να παρακολουθήσουν μια παράσταση που τους φέρνει αντιμέτωπους με τα προβλήματα της καθημερινότητας;
  4. Ιφιγένεια Θεοχαρίδη(Ηθοποιός): Οι θεατές έχουν ως στόχο το να διασκεδάσουν. Θέλουν επίσης να γελάσουν και παράλληλα να περάσουν ευχάριστα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε ότι ο βασικός σκοπός της τέχνης του θεάτρου είναι η ψυχαγωγία. Βέβαια, για την ποιότητα της αγωγής της ψυχής μας, χρειάζεται να χυθεί πολύ μελάνι έτσι ώστε να αναφερθούμε επαρκώς. Πως  να μπορέσει, όμως, να γελάσει κανείς αβίαστα και με την καρδιά του όταν δε μπορεί να δει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον και αληθινό τόσο που να του θυμίζει αυτό που λέμε “την πραγματική ζωή”, δηλαδή, τη ζωή του ή την καθημερινότητα του. Το πως θα παρουσιάσεις αυτή την πραγματικότητα στη σκηνή είναι το ζήτημα, καθώς δεν υπάρχουν θέματα βαρετά και ανούσια στη ζωή. Το μόνο που υπάρχει είναι βαρετός τρόπος να τα παρουσιάσει κάποιος. Αξίζει να τονιστεί πως ο Μαγιακόφσκι έλεγε: “Το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας μεγεθυντικός φακός”. Έτσι, σημασία έχει το που εστιάζεις το ενδιαφέρον σου και φυσικά το πως  όλο αυτό το παρουσιάζεις στους θεατές.
  5. Γιατί δεν προτιμήσατε ένα κλασσικό συγγραφέα αλλά ένα σύγχρονο νεοελληνικό έργο;
  6. Ιορδάνης Καλέσης: Απλά θα μπορούσαν να πω πως έτυχε. Η συνάδελφός μου, Ιφιγένεια Θεοχαρίδη, ήταν αυτή που μου ζήτησε να σκεφτώ ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί από ένα νεανικό ζευγάρι. Δεν άργησα. λοιπόν,  να της απαντήσω πως είχα αυτό που έψαχνε: “Το Τέρας” του Γιάννη Θ. Οικονομίδη. Της ζήτησα να το διαβάσει και να μου πει τη γνώμη της. Ήξερα πως θα της άρεσε. Τα πράγματα κάποιες φορές γίνονται τόσο απλά.
  7. Για ποιο λόγο θα προτείνατε αυτό το έργο στους θεατές;
  8. Γιώργος Αργυρόπουλος: Είμαι σίγουρος πως σ΄αυτό το έργο θα δουν κάτι από τη ζωή τους. Από τη ζωή δηλαδή όλων μας. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά και ο συγγραφέας είναι πραγματικά αριστοτεχνικός.  Και τα πάντα ανατρέπονται από το φινάλε. Δε λείπουν βέβαια τα κωμικά στοιχεία, αλλά και οι στιγμές πραγματικής συγκίνησης. Ο κύριος λόγος για τον οποίο θα το σύστηνα είναι για να περάσουν όμορφα το βράδυ τους, πίνοντας ένα ποτό, καθώς πρόκειται για παράσταση bar theater. Αυτό σημαίνει, πως χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα, θα δουν και μια θεατρική παράσταση ευχάριστη. Αν τους μείνει και κάτι στο τέλος για να συζητήσουν μεταξύ τους σε σχέση με τα κοινωνικά μηνύματα του έργου, τότε σίγουρα θα είμαστε πολύ χαρούμενοι  γιατί η προσπάθειά μας θα έχει πιάσει τόπο.
Info!

Το Τέρας
L.A.Theater
Διεύθυνση: Ιερά οδός και Κωνσταντινουπόλεως 82) – Κεραμεικός
Ημερομηνία πρεμιέρας: Σάββατο 26 Δεκεμβρίου
Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή
Ώρα παράστασης: 18:45
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (με ποτό)
Τηλέφωνο κρατήσεων:210-5789337
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ιορδάνης Καλέσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Οικονομίδη
Παίζουν: Γιώργος Αργυρόπουλος, Ιφιγένεια Θεοχαρίδη