Θα ήθελες να κρυφοκοιτάξεις στην παλιά Αθήνα του ελληνικού κινηματογράφου και του τραγουδιού; Ξεκινά η έκθεση «Ηθοποιοί – Σκηνοθέτες, Τραγουδιστές – Συνθέτες, στην Αθήνα του 20ου αιώνα» με έργα που φιλοτέχνησε σκιτσογράφος Γιώργος Ψαρόπουλος στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία.

Θα δεις πορτρέτα γνωστών ηθοποιών που τίμησαν το ελληνικό θέατρο του 20ού αιώνα, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Τζένη Καρέζη κ.α.

O σκιτσογράφος Γιώργος Ψαρόπουλος έχει επιμεληθεί πορτραίτα και σκίτσα αρχηγών κρατών, Προέδρων Δημοκρατίας, πρωθυπουργών, ιεραρχών και άλλων υψηλών προσώπων. Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται πορτρέτα των δύο Ελλήνων λογοτεχνών που τιμήθηκαν με Νομπέλ, Γεωργίου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και άλλων μεγάλων ποιητών όπως του Κωστή Παλαμά.

Ο χώρος

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στο Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε 2 από τα παλαιότερα κτίρια της μετεπαναστατικής Αθήνας, το σπίτι του Σταματίου Δεκόζη Βούρου (στην Παπαρρηγοπούλου 7) και την οικία Κωνσταντίνου Δ. Βούρου (Παπαρρηγοπούλου 5). Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια που “ξαναζωντανεύουν” τη νεότερη Ελληνική ιστορία. Τα δύο κτίρια ανακαινίστηκαν από τον Ιωάννη Τραυλό το 1950.

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία

Ι. Παπαρρηγοπούλου αρ. 5-7, 105 61 Αθήνα

Από 28 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου

Εγκαίνια 28/5, 19:00

Kαθημερινά εκτός Τρίτης από τις 9:00 έως τις 16:00

Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 15:00