Από το 1977 μέχρι και σήμερα, η 18η Μαΐου, θεωρείται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Είναι η παγκόσμια μέρα εορτασμού για κάθε μουσείο ανά τον κόσμο. Πέρα όμως από την ημέρα που έχει καθιερωθεί, την συνεχόμενη λειτουργία των μουσείων καθ’ όλη τη διάρκεια της και τη δωρεάν είσοδο σε καθένα από αυτά, υπάρχουν διαφορετικά μηνύματα κάθε χρόνο τα οποία προσπαθούν οι φορείς να περάσουν.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Για τον εορτασμό του έτους 2014, το ICOM επέλεξε το θέμα “Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν” Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενος φορέας για το 2014 να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, εκτιμώντας την προσφορά του στην προστασία, μελέτη και προβολή του βυζαντινού πολιτισμού.