Μια έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου για τη σύνδεση παρελθόντος και μέλλοντος. Σύμφωνα με την καλλιτέχνη, η μυθολογία με τους διαχρονικούς συμβολισμούς της αποτελεί την πραγματική ιστορία της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό η ίδια επιλέγει να αφηγηθεί μέσα από τα έργα της μύθους πρόγνωσης.

Η Σοφία Καλογεροπούλου είναι μία διεθνώς καταξιωμένη εικαστικός που κατατάσσεται στο χώρο της Ναΐφ ζωγραφικής.
Η λέξη «Ναΐφ» προέρχεται από το λατινικό «nativus» που σημαίνει «φυσικό». Η Ελληνική Ναΐφ ζωγραφική πηγάζει από την Βυζαντινή τεχνοτροπία. Τα υλικά, ξύλο, νεροχρώματα, η προοπτική, επιτυγχάνεται με την πολυχρωμία, τα περίπλοκα σχήματα, τα περιγράμματα και δεν αγαπά τα κενά. Είναι περιγραφική αλλά κυρίως συμβολική και εξαιρετικά πολυεπίπεδη. Είναι τέχνη περιθωριακή. Συγγενεύει με την παιδική, την art brut, τα graffiti, τις εικαστικές εκφράσεις περιθωριακών ομάδων.

Τα έργα της έκθεσης Μύθοι πρόγνωσης είναι τα κλειδιά της μυστικής αφήγησης μέσα και κάτω από τις εικόνες. Είναι επεισόδια της παγκόσμιας ανθρωπογονίας, της μυθολογίας, που χρόνια τώρα μας αφηγείται η ζωγράφος.

Η Σοφία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και πτυχιούχος Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο «Στούντιο» της Όπερας της Βιέννης. Την περίοδο 1976-77, εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως σολίστ με το πατρικό της όνομα Σοφία Μαζαράκη. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη. Από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκε ως ζωγράφος, έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Λευκωσία, Άγκυρα, Σμύρνη, Τελ Αβίβ, Γκέτενμπουργκ κ.ά.). Παράλληλα, έχει συμμετάσχει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο (Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ελβετία, Ισραήλ κ.ά).

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος
Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος -1ος & 2ος όροφος
Έως Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρες Έκθεσης: 18:00 – 22:00 [Καθημερινά]

Είσοδος ελεύθερη