Θα σας ταξιδέψουμε σήμερα… υπογείως! Στα Μετρό του κόσμου. Θα κατεβούμε χιλιάδες σκαλοπάτια, πολλά μέτρα κάτω από τη γη και θα περιηγηθούμε φωτογραφικά, στα μεγαλύτερα Μετρό ευρωπαικών και αμερικανικών πόλεων.

Λονδίνο: Underground

“The tube”. Έτσι είναι γνωστό το Μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας. Το παλαιότερο της Ευρώπης, εγκαινιάστηκε το 1863! Εχει 270 σταθμούς σε ένα συνολικό μήκος γραμμών 402 χλμ. Μεταφέρει ετησίως 1,1 δις επιβάτες και στην παγκόσμια κατάταξη έχει την 4η θέση διεθνώς, ως προς τον όγκο της κίνησής του.

Ακόμα και αν δεν έχεις πάει ποτέ, σίγουρα αναγνωρίζεις τον πολύχρωμο χάρτη των διαδρομών του και -παραδέξου το- έχεις πει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, το περίφημο “Mind the gap”.

 

Παρίσι: Metropolitain

Το δεύτερο παλαιότερο μετρό του κόσμου, εξυπηρετεί καθημερινά 4,5 εκ. επιβάτες σε ένα δίκτυο 16 γραμμών, με 380 σταθμούς. Εξαιρετικής αισθητικής, με μοναδικό “χρώμα” σχεδόν σε κάθε σταθμό του, το μετρό του Λονδίνου, δεν σ αφήνει να περπατήσεις πολύ αφού, από όπου κι αν μένεις, θα βρεις σταθμό του μετρό, σε λιγότερα από 500 μέτρα απόσταση!

 

 

Μόσχα: Moskovsky Metropoliten

Ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 1935.

305 χλμ γραμμών, 185 σταθμοί, 7 εκατ. επιβάτες την ημέρα! Το δέυτερο παγκοσμίως σε κίνηση, μετά το Τόκιο. Όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις τέχνη! Ρώσικη τέχνη από άκρη σ άκρη. Αγάλματα, γλυπτά, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι στο μετρό ή σε κάποιο υπόγειο μουσείο! Τυχαίο που όλες οι οργανωμένες εκδρομές στη Ρωσική πρωτεύουσα έχουν και “ημέρα ξενάγησης στο μετρό της μόσχας”;  Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο! Μπορεί και να είναι το πολυτελέστερο καταφύγιο του κόσμου.

 

 

Στοκχόλμη:  Tunnelbana

Μια τεράστια σπηλιά, με λαξευμένα βράχια, γκράφιτι, μοντέρνα τέχνη και κάθε σταθμό διαφορετικό χρώμα! Αυτό είναι το μετρό της Στοκχόλμης, με τους 100 σταθμούς και τα 105 χλμ γραμμών του. Εδώ θα δεις προσωρινές εκθέσεις, θα γνωρίσεις την δουλειά νέων καλλιτεχνών και θα περπατάς με το κεφάλι ψηλά, πολύ ψηλά, προσπαθώντας να διακρίνεις τις ζωγραφιές στα ταβάνια-πετρώματα της κάθε σπηλιάς.

Είναι υπέροχο μετρό! Τόσο που η Μαντόνα χρησιμοποίησε εικόνες από τους σταθμούς Hoetorget and T-Centralen στο βίντεο του «Ray of Light»! Google it!

 

 

Νέα Υόρκη: Subway

Περισσότερα από 1300 χλμ γραμμών και 468 σταθμοί (!), 24ωρη λειτουργία και με πολλές τοπικές διαδρομές, το μετρό του “Μεγάλου Μήλου”, είναι απλά το μετρό της Νέας Υόρκης.

 Photos: docteurwatson.overblog.com, parislogue.com, britannica.com, noupe.com, ladaray.wordpress.com, urbanpeek.com, nycsubway.org,