Θυμάσαι τη Retrosystem, την έκθεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της δεκαετίας του ’70, του ’80 και του ’90; Ναι, εκείνους που έπαιρναν δισκέτες, κασέτες κτλ. Τι σου θύμησα τώρα! Ξέρω… Τα έζησα και τα ξαναθυμήθηκα κι εγώ, όταν επισκέφτηκα την έκθεση. Κι αν εσύ δεν πρόλαβες να πας ή θέλεις να ξαναπάς, θα έχεις την ευκαιρία να τα δεις όλα αυτά στο Μουσείο Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη.

retrosystem

Οι τότε ηλεκτρονικοί υπολογιστές των Amstrad, Commodore, Spectrum, Acorn, Apple, Sinclair, Acorn και Daewoo έχτισαν την ψηφιακή πορεία του σήμερα. Από τον υπολογιστή που ήταν απλώς ένα πληκτρολόγιο – χωρίς πύργο, χωρίς οθόνη- το οποίο το συνέδεες υποχρεωτικά με την τηλεόραση για να το χρησιμοποιήσεις, φτάσαμε στο… ακριβώς αντίθετο. Το tablet, δηλαδή την οθόνη που τα περιέχει όλα.

retrosystem

Φυσικά και οι κονσόλες παιχνιδιών ήταν πολύ διαφορετικές, ενώ δε νομίζω ότι υπήρξε παιδί που να μην “κόλλησε” τότε τα Atari, Odyssey, Sony, Nintento, Sega.

retrosystem

Στο Μουσείο Πληροφορικής Μακεδονίας θα μπορείς να δεις, να αγγίξεις, να χρησιμοποιήσεις όλα τα εκθέματα της Retrosystem, όπως το δεύτερο υπολογιστή της Apple του 1977 (Apple Plus II), που τότε κόστιζε 1200 δολάρια, ήταν δηλαδή απλησίαστος (λόγω τιμής φυσικά) στην Ελλάδα και τις σπανιότερες κονσόλες παιχνιδιών Sanwa 9015 (1978), Unimex Mark IX (1979), Sega Master System (1985) και SNES (1990).

retrosystem

Πολλά από τα μηχανήματα είναι ιδιαίτερα σπάνια και αποκτήθηκαν από τους υπεύθυνους της Retrosystem μετά από πολύχρονες προσπάθειες και έρευνες σε όλο τον κόσμο.

retrosystem

O δήμος Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει ένα μεγάλο χώρο στο πάρκο της Κρήτης (περιοχή Δελφών) στους ανθρώπους της Retrosystem, για να εκθέσουν τα μηχανήματά τους με όλες τις οθόνες και το hardware που τα συνοδεύουν. Ιδιώτες και φορείς θα προσφέρουν και δικά τους συλλεκτικά μηχανήματα της δεκαετίας του ’80.

Και κάπως έτσι, το Μουσείο Πληροφορικής Μακεδονίας θα λειτουργήσει πιλοτικά για 4 μήνες, με σκοπό να γίνει μόνιμο στην πορεία.

retrosystem

“Το Μουσείο Πληροφορικής Μακεδονίας θα ξεκινήσει να λειτουργεί για αρχή αποκλειστικά με ραντεβού σχολείων ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η δημιουργία του πρώτου retrosystem fun club στο οποίο όλοι οι φίλοι της πληροφορικής και των παλαιών υπολογιστών της δεκαετίας του 80, να μπορούν να έχουν το δικό τους χώρο στον οποίο θα ανταλλάσσουν απόψεις προγραμματίζοντας και παίζοντας με τους υπολογιστές”, διευκρινίζει ο Γιώργος Πεζιρκιανίδης, υπεύθυνος της Retrosystem, ο οποίος θα αποκαλύψει περισσότερα σε λίγες μέρες.