Ο Νίκος Σαραντάκος εδώ και 5 χρόνια διατηρεί το ιστολόγιο sarantakos.wordpress.com. Αν είσαι κολλημένος με τη γλώσσα σίγουρα το γνωρίζεις ή αν έβαλες στοίχημα με την παρέα σου για το τι σημαίνει κάποια λέξη έπεσες τυχαία πάνω του. Ο Νίκος Σαραντάκος αν και σπούδασε χημικός μηχανικός και αγγλική φιλολογία, δουλεύει ως μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα.

Καθημερινά αναλύει την ετυμολογία λέξεων και εκφράσεων που όλοι γνωρίζουμε και αποδομεί παγιωμένες αντιλήψεις για τη γλώσσα που αναπαράγονται άκριτα. Ποια είναι η Μιχαλού και γιατί της χρωστάμε; Υπάρχουν πράσινα άλογα, και αν όχι, πώς εξηγείται η σχετική έκφραση; Γιατί δίνουμε τα παπούτσια στο χέρι; Από πού προήλθε η έκφραση “περνάει ζωή χαρισάμενη”; Ποιος έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια; Γιατί όσοι έρχονταν από την Πόλη έβαζαν κανέλα στην κορφή; Σε ποια αρχαία πηγή ανάγονται εκφράσεις όπως “αντί πινακίου φακής”, “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”, “ήξεις αφήξεις”, “εξ απαλών ονύχων”;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει με το νέο του βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα, με τίτλο «Λόγια του αέρα – Και άλλες 1000 παγιωμένες εκφράσεις».

Παραθέτει τον ορισμό τους, ανιχνεύει την προέλευσή τους, βρίσκει αντιστοιχίες σε άλλες γλώσσες ή στα αρχαία και παλαιότερα ελληνικά. Τέλος, έχοντας αποδελτιώσει εκατοντάδες έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, παραθέτει ένα ή περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα για κάθε έκφραση -από τον Μακρυγιάννη και τον Παπαδιαμάντη έως τον Καραγάτση, τον Ταχτσή και τους νεότατους συγγραφείς. Φυσικά, δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε απάντηση σε κάθε παγιωμένη έκφραση, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις παραθέτει τις επικρατέστερες εκδοχές (κάποτε και τη δική του).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο λεξικογράφος Νίκος Λίγγρης και ο συγγραφέας.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Βιβλιοπωλείο Πλειάδες
Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι, Αθήνα
Στάση Μετρό: Ευαγγελισμός
20:00