Έχει ξεκινήσει από τις 3 Ιουλίου στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου. Είναι εμπνευσμένο από τη διάσημη τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου που έχει ανακηρυχθεί ΠΟΠ και συνδυάζει μουσική και χορευτικές εκδηλώσεις με μυρωδιές και γεύσεις της τοπικής και διεθνούς γαστρονομίας στο γραφικό, παραδοσιακό χωριό του Λεωνιδίου.

Φέτος η τσακώνικη μελιτζάνα ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική. Επισκέφτηκε τις πατρίδες των πολύ καλών της φίλων, της πατάτας από το Περού και της τομάτας από το Μεξικό, που τα λένε συχνά στο μπριάμ, το τουρλού, τον μουσακά, τις σάλτσες. Επίσης, χόρεψε tango, salsa, samba, capoeira και maculele. Σήμερα, τελευταία μέρα του φεστιβάλ, προλαβαίνεις τις παράλληλες εκδηλώσεις και το αφιέρωμα στον κινηματογράφο.

Πρόγραμμα

21:00
Prime Moment Quartet: Μουσικές από τη χρυσή εποχή της αμερικανικής jazz σκηνής ως και κλασικά ακούσματα λάτιν jazz (Φάμπρικα).

22:00
Το ταξίδι προς τη θάλασσα

23:00
Ματσούκα

Παράλληλες εκδηλώσεις

Έκθεση γελοιογραφίας: «Μαγικό χιούμορ», αφιέρωμα στον νομπελίστα Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (ευγενική χορηγία του Φεστιβάλ ΛΕΑ και της Πρεσβείας της Κολομβίας).

Έκθεση φωτογραφίας: «Κούβα, η ουτοπία της Δύσης», του Αντώνη Παναγόπουλου.

Έκθεση ζωγραφικής: Έκθεση ζωγραφικής, της Ιωάννας Φιλάνδρα.

Τσακώνικη γωνιά: Έκθεση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, γεύσεις, κεράσματα.

Λατινοαμερικάνικη γωνιά: Έκθεση χειροτεχνίας, μουσικές και κεράσματα.

Έκθεση και περίπτερα διαφόρων προϊόντων, κοσμημάτων, βιβλίων, χειροτεχνιών κ.ά.

Τοίχος αναρρίχησης για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του φεστιβάλ

Ποδοσφαιρικό καφενείο: Επίσημη παρακολούθηση των αγώνων του Μουντιάλ

Σχετικά με την τσακώνικη μελιτζάνα

Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση. Σε αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής. Ο φλοιός της είναι λείος και γυαλιστερός, ανοιχτού μωβ χρώματος, με πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις. Ωριμάζει πιο νωρίς από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με κυριότερο προϊόν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι. Είναι ΠΟΠ από το 1996.