Μπορεί η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη να παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1957, αλλά φαίνεται πως ακόμα και σήμερα διατηρεί την φρεσκάδα της, καθώς τα μηνύματα που περνάει στο κοινό είναι διαχρονικά.

Η Αυλή των θαυμάτων, που σκηνοθετείται  από τον  Πέτρου Νάκου, ήρθε να γεμίσει με φωνές και έρωτα το θέατρο, Altera Pars και να μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, τότε που η αγάπη ήταν ένα αγνό συναίσθημα και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο έκαιγε σαν φωτιά στις ψυχές των ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη παράσταση, θεωρείται ορόσημο της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας και μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες μπορεί να μας δείξει τα μοναδικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα, αλλά παράλληλα και την πορεία της Ελλάδας.

Μας περνάει το μήνυμα της αστάθειας που διακρίνει την χώρας και μας δείχνει την αληθινή ροή των πραγμάτων. Την ανάγκη του ατόμου να βρει μια πατρίδα να στεριώσει κάπου και νιώσει σίγουρος πως έχει ένα σπίτι, μια ζωή.

Μας ταξιδεύει σε μια αυλή του Βύρωνα, σε μια λαϊκή γειτονιά όπου οι άνθρωποι αν και διαφορετικοί μεταξύ τους ζουν μονοιασμένοι και μοιράζομαι τους πόθους τους για το μέλλον.

Εκεί, όμως, που χτίζουν τα όνειρα τους έρχεται μια αντιπαροχή που τους γκρεμίζει τα πάντα …

Έτσι, βρίσκονται σε ένα κόσμο που:

Δε ξέρεις ποτέ τι είσαι και πως θα ξημερωθείς, που δε στεριώνεις ποτέ και πουθενά…που όλα πάνε όπως τους έρθει.

Ποιοι παίζουν στην παράσταση;

Ο Γιάννης Παπαθανάσης, ο Πέτρος Νάκος, ο Σάββας Πασχαλίδης, η Βάλια Σαπανίδου, η Αγγελική Κοντού, η Έλενα Καστανά, ο Αλέξανδρος Τρανουλίδης, η Ειρήνη Τσιριγώτη, η Αργυρώ Τσιρίτα, ο Τάσος Περάκης, η Έφη Κιούκη, Μάνος Γερωνυμάκης και ο Δημήτρης Περράκης.

Η Έφη Κιούκη, η Ντόρα από την Αυλή των θαυμάτων, μια νέα γυναίκα, ανύπαντρη, που αποζητά ένα καλύτερο μέλλον ζητώντας έναν πλούσιο σύντροφο και δεν ξέρει τι σημαίνει μοναξιά, μοιράζεται με το iPop.gr την εμπειρία της στην παράσταση, αλλά και τις ομοιότητες που έχει η σύγχρονη γυναίκα με την εικόνα του παρελθόντος.

  1. Πιστεύεις πως υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές γενικά στην κοινωνία του τότε και του τώρα;
  2. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Οι συνθήκες, όμως, δεν συνεχίζουν να είναι οι ίδιες με τότε. Και τότε, όπως και τώρα δεν στεριώνουν οι άνθρωποι πουθενά. Άλλωστε, αυτό συμβαίνει και με τους Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.
  3. Ποια είναι η Ντόρα;
  4. Είναι μια γυναίκα ανύπαντρη η οποία θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ζει. Έτσι, αποζητά έναν άντρα ισχυρό που θα την βγάλει από την μιζέρια. Κάθε βράδυ, λοιπόν, βγαίνει με πλούσιους. Θέλει να γίνει ηθοποιός και να αποκτήσει άνεση που επιθυμεί.
  5. Πιστεύεις πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα γυναίκες που αναζητούν μια καλύτερη κοινωνική θέση μέσω ενός εύπορου συντρόφου;
  6. Σίγουρα υπάρχουν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Πλέον, οι γυναίκες προσπαθούν μόνες τους, μορφώνονται και δημιουργούν. Με την Ντόρα, όμως, δεν ισχύει το ίδιο. Δεν έχει μόρφωση και δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της.
Info!

Η Αυλή των Θαυμάτων
Θέατρο Altera Pars
Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Αθήνα (στάση Κεραμεικός)
Ημερομηνίες παράστασης: Από τις 31 Οκτώβρη έως τον Φεβρουάριο
Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Ώρες παράστασης: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:30
Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά με διάλειμμα
Τιμή εισιτηρίου: 15 Ευρώ (κανονικό) και 12 Ευρώ (φοιτητικό), 8 Ευρώ (ανέργων-ομαδικά).
e-mail: altera_pars@yahoo.gr