Πεζοπορία στην Αθήνα; Ναι πεζοπορία στην Αθήνα! Και συγκεκριμένα μια ανάσα απ’ το κέντρο της Αθήνας, στα μονοπάτια του Υμηττού.

Εάν λατρεύεις τη φύση και σ’ αρέσει να εξερευνείς τις πτυχές της διασχίζοντας μονοπάτια που θα σε μαγέψουν με την ομορφιά τους, τότε φόρα τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και πήγαινε για πεζοπορία στον Υμηττό!

Πριν ξεκινήσεις…

Μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με τα απαραίτητα: Παπούτσια trekking ή χειμερινά αρβυλάκια είναι ό,τι καλύτερο για πεζοπορία. Φόρεσε άνετα ρούχα και πάρε μαζί σου ένα σακίδιο που δεν θα κουράσει την πλάτη και τη μέση σου. Ένας πεζοπορικός χάρτης του βουνού που να είναι ενημερωμένος και λεπτομερής, ακόμα κι αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τη χρήση χάρτη, θα σε βοηθήσει πολύ να γνωρίσεις καλύτερα το βουνό. Μην ξεχάσεις να πάρεις νερό ή και φαγητό εάν επιθυμείς να κάνεις και μια στάση για πικ-νικ στο βουνό. Φυσικά μην ξεχάσεις να δεις την πρόγνωση του καιρού πριν ξεκινήσεις την εξόρμησή σου.

3,2,1 Ξεκινάμε!

Αφού έχεις μαζί σου όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό κι έχεις αποφασίσει ότι θα πας για πεζοπορία στον Υμηττό, θα αναρωτηθείς: Και ποιο μονοπάτι να ακολουθήσω; Ο Υμηττός έχει δεκάδες μονοπάτια που διασχίζουν κάθε γωνιά του βουνού, κάποια όμως από αυτά είναι σηματοδοτημένα, και έτσι μπορείς να τα ακολουθήσεις άνετα χωρίς τον κίνδυνο να χαθείς. Πρόκειται για ένα έργο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, το οποίο υλοποιεί η εταιρία Terrain (η ίδια που έχει εκδώσει και τον πεζοπορικό χάρτη Υμηττού, στην κλίμακα 1:10.000).

Μέχρι στιγμής έχουν σηματοδοτηθεί τέσσερα μονοπάτια, με την αρίθμηση 2, 3, 5 και 7, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα οι Αθηναίοι θα έχουν στη διάθεσή τους 10 σηματοδοτημένα μονοπάτια συνολικού μήκους 36 χλμ, τα οποία θα διασταυρώνονται μεταξύ τους και θα δίνουν στον πεζοπόρο τη δυνατότητα να συνθέσει τη δική του πεζοπορική διαδρομή.

Εμείς θα σου μιλήσουμε για τα ολοκαίνουρια μονοπάτια 5 και 7 του Υμηττού, τα οποία παραδόθηκαν σε χρήση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά! Το μονοπάτι Νο7 αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμα και για αρχάριους, ενώ το μονοπάτι Νο5 απευθύνεται κυρίως σε πεζοπόρους που είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

Τι σημαίνει σηματοδότηση μονοπατιών;

Μια ξύλινη πινακίδα με τον αριθμό του μονοπατιού, το χάρτη της διαδρομής, τα χιλιόμετρα αλλά και τον χρόνο πορείας που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδρομή, είναι τοποθετημένη στην αρχή του μονοπατιού.

Η σηματοδότηση, όμως, δεν σταματάει φυσικά εκεί. Σε κάθε σταυροδρόμι του μονοπατιού που θα συναντήσεις και σε κάθε σημείο που έχεις παραπάνω από μια επιλογές για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσεις, υπάρχει ένα μεταλλικό πινακίδιο βιδωμένο πάνω σε έναν ξύλινο πάσσαλο, που σου δείχνει τη σωστή κατεύθυνση. Κλαδιά και θάμνοι που έκλειναν το μονοπάτι έχουν κλαδευτεί, χαλίκια και χαλαρές πέτρες που δυσκόλευαν τη βάδιση έχουν απομακρυνθεί, και όπου η κλίση ήταν απότομη και το μονοπάτι είχε νεροφαγώματα, τοποθετήθηκαν κορμοσκαλοπάτια.

Mονοπάτι 7

Το μονοπάτι Νο7 ξεκινάει από τη γωνία των οδών Ζησιμοπούλου και Αδελφών Διδασκάλου, στου Παπάγου. Είναι μήκους 3,2 χλμ., μπορεί να το περπατήσει κανείς σε μιάμιση-δύο ώρες και απευθύνεται σε όλους.

Τσίπρας Uri Geller

Πόσο δύσκολο είναι;

Είναι μέτριας δυσκολίας, πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή (άρα προσφέρει την ευκολία να επιστρέφεις στο όχημά σου, μόλις ολοκληρώσεις την πεζοπορία σου) με ωραία θέα.

Τι θα δω διασχίζοντας το μονοπάτι;

Το πρώτο σκέλος, από την αφετηρία ως τον πύργο της Ανθούσας, είναι μια ήπια ανηφορική διαδρομή μέσα από το πυκνό δάσος με τα πεύκα και τα κυπαρίσσια. Μόνο ένα μικρό τμήμα 150 μέτρων είναι κάπως απότομη ανηφόρα, αλλά τα κορμοσκαλοπάτια που έχουν τοποθετηθεί διευκολύνουν πολύ το πέρασμα.

Το μονοπάτι συναντάει τον κεντρικό ασφαλτόδρομο λίγο πριν από το μεσαιωνικό πύργο της Ανθούσας, όπου στρίβετε δεξιά για να πάτε στον πύργο. Από δω και πέρα η διαδρομή είναι σχεδόν παντού κατηφορική. Από τον πύργο συνεχίζετε κατά μήκος της λοφοκορφής προς τα δυτικά, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στο λεκανοπέδιο, βγαίνετε σε έναν χωματόδρομο τον οποίο ακολουθείτε για λίγα μέτρα προς τα βόρεια (δεξιά) και μετά κατηφορίζετε στο τελευταίο σκέλος του μονοπατιού μέσα από το πευκοδάσος για να γυρίσετε στο σημείο της αφετηρίας σας.

Μονοπάτι 5

Το μονοπάτι Νο5 ξεκινάει από το τέρμα της αδιέξοδης οδού Δογαροπούλου στου Παπάγου και μετά από 4,3 χλμ καταλήγει στην Παιανία, αφού διέλθει από τον αυχένα του ΟΤΕ.

Πόσο δύσκολο είναι;

Είναι μια μεγάλου μήκους πεζοπορία που απευθύνεται σε πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση.

Τι θα δω διασχίζοντας το μονοπάτι;

Το μονοπάτι διασχίζει καθέτως όλο το βουνό και προσφέρει εξαιρετική θέα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μπορεί κανείς να περπατήσει και ένα τμήμα μόνο του μονοπατιού, από του Παπάγου ως τον αυχένα ΟΤΕ και πίσω, ή από την Παιανία ως τον αυχένα ΟΤΕ και πίσω.

Tip!

Όταν πας για πεζοπορία θα πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και να παρατηρείς. Εάν σε κάποιο σημείο δεν γνωρίζεις πού πρέπει να πας, κοίτα λίγο καλύτερα, θα υπάρχει κάποιο σημάδι που σε καθοδηγεί!

σεισμός στα Νησιά του Σολομώντα

Και τελικά… δεν θα χαθώ;

Αφού εξοπλιστήκαμε με τα απαραίτητα, περπατήσαμε στα μονοπάτια του Υμηττού και περιηγηθήκαμε ανάμεσα στην φύση, η οποία μας μάγεψε, μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά ότι όχι δεν θα χαθείς! Η σηματοδότηση των μονοπατιών είναι επαρκής κι ακόμα κι ένας αρχάριος στην πεζοπορία δεν θα χάσει τον δρόμο του.